Skriv til: redaktion@sydmedier.dk      Vordingborg, Næstved, Nykøbing F., Lundby, Langebæk, Stensved, Ørslev, Mern, Kalvehave, Bogø, Præstø, Stege, Møn, Nr. Alslev, Nordfalster

Næstved – læs om byen og omegn her

Næstved

Næstved har allerede fra tidlige tider været en vigtig handelsby, da der i middelalderen blev handlet med hansestæderne. Næstved var en af Sjællands vigtigste byer med en central placering og naturhavn ved Susåens udløb, som gav mulighed for handel og opkøb af korn og fisk.

I 1500-tallet stagnerede handelen og de stadig større skibe fik svært ved at bruge naturhavnen. Man var derfor nødt til at losse og laste varer ved Karrebæksminde, og man måtte drive varerne på pramme ad åen ind til byen. Handelen aftog og byen var i nedgang gennem 1600 og 1700-tallet. I 1800-tallet med industrialiseringens indtog ændrede tingene sig endnu til det bedre. Købmænd kæmpede for at forbedre havnen, landbruget havde højkonjunkturer og der blev sat skub i udviklingen med en forbedring af havnen og stor eksport af korn og tømmer.

De kommende år var der opsving og vækst i Næstved, som også udvidede industrien med flere store fabrikker, herunder Maglemølle Papirfabrik, som i 1920 havde 700 ansatte, og Kählers keramikfabrik, som stadig har sin tilknytning til Næstved den dag i dag.

Med jernbanen og modernisering af havnen bliver Næstved ved med at vækste op gennem 1800 og 1900-tallet, og i 1970’erne udvikler Næstved sig til en dominerende handelsby.

Industrien bliver mindre, papirfabrikkerne lukker og byen mister mange arbejdspladser. Med Næstved Storcenter og Megacenter slår Næstved sig i stedet fast som regionens handelscenter, som stadig i dag trækker et stort kundegrundlag fra de omkringliggende byer på Sydsjælland.

Erhvervslivet i Næstved

Holmegård Glasværk blev anlagt helt tilbage i 1823 – Lensgreve Christian Danneskiold-Samsøe ønsker at anlægge et glasværk i Holmegård mose, men dør inden han når at få svar på sin ansøgning til kongen. Hans enke Henriette Danneskiold-Samsøe vælger at føre idéen videre, da ansøgningen bliver godkendt. Gennem tiderne har mange anerkendte kunstnere haft indflydelse på design og udvikling af Holmegård, og efter en turbulent tid i starten af 00’erne, fungerer Holmegård Værk i dag som både glasværksted og museum.

Kähler Design blev grundlagt af Herman Kähler i Næstved i 1839, men blev først verdenskendt da hans søn Herman A. Kähler sluttede sig til familievirksomheden. I 1889 er Kählers design med på Verdensudstillingen i Paris, hvor det får stor succes. Siden har mange kunsthåndværkere og designere sat derfor unikke præg på Kählers design og historie, som Svend Hammershøi der designede Hammershøi-vasen, som stadig vinder stor popularitet i dag. Kähler Design er i dag en del af Rosendahl Design Group.

Bonbon Land startede som en slikfabrik ejet af Michael Spangsberg. Han blev inspireret til at lave det ’skøre’ slik af sin søn. Hundeprutter, tissebleer og Mågeklatter blev så stor en succes, at Bonbonland slog dørene op i 1992 med en bolsje-fabrik, hvor børn kunne lave deres egen slikkepind. Siden voksede parken stødt med nye forlystelser hvert år indtil 2011. Parken blev i 2007 solgt til Parques Reunidos, som ejer 67 forlystelsesparker rundt om i verden.

Næstved Storcenter åbnede i 1989 i den nordlige del af Næstved, og er siden besøgt af mange millioner handlende hvert år. I 2001 blev centeret udvidet og området omkring har gennem årene udviklet sig med Mega Center, McDonald’s og flere byggemarkeder og møbelforretninger tæt ved centeret.

Hotel Kirstine har en lang historie siden 1700-tallet. Dengang var det en gård for Rådmand Mathias Hansteen. Udover rådmand var Hansteen også kgl. privilegeret vinhandler samt postmester. Senere blev gården borgmesterbolig for byens borgmestre, som selv ejede gården. Det var almindeligt at borgmestrene købte gården af deres forgænger. I det meste af 1900-tallet var bygningerne kendt som Missionshotellet og først i 1988 fik hotellet navnet Hotel Kirstine, som det også kendes som i dag. I dag huser hotellet både restaurant, selskabslokaler, wellness, kurser og selvfølgelig overnatning.

Kulturlivet

Rønnebæksholm Kunstmuseum er i dag kommunalt ejet og er et kulturcenter for samtidig og moderne kunst. Historien om Rønnebæksholm går dog helt tilbage til middelalderen omkring år 1300. I starten af 1500-tallet opføres en krudtmølle på gården, på opfordring fra kongen. I 1700-tallet kommer gården første gang i borgerlige hænder, og efter flere forskellige ejere erhverves ejendommen af Harald og Marie Toft. Marie Toft bliver enke og møder sidenhen Grundtvig – et ægteskab som bliver en del af Danmarkshistorien. Da Marie dør må Grundtvig fraflytte, da ejerskabet går til Maries datter. Ejendommen overgår igen til forskellige ejere, og i 1994 og 1998 erhverver Næstved Kommune Rønnebæksholm.

Slattenpatten er en skulptur som blev indviet i 2010 på Axeltorv. Slattenpatten er kendt fra dansk folketro, særligt på Sydsjælland, hvor hun er kendt som en jættekvinde med usædvanligt lange bryster, heraf navnet. Slattenpatten er kendt i Næstved fra Vejlø Kirke, hvor en figur er udskåret i træ som bærepille under prædikestolen. Skulpturen på Axeltorv er lavet af den anerkendte kunstner Bjørn Nørgaard, og skulpturens fulde navn er ”Slattenpatten og hendes døtre fra Rønnebæksholm”.