Vordingborg – Læs om byen og omegn her

Vordingborg

Vordingborg er en gammel kongeby – på Vordingborg Slot, der blev grundlagt af kong Valdemar den Store omkring år 1160, har Valdemar den Store, Valdemar Sejr og Valdemar Atterdag alle boet. Og dronning Margrete d. 1. trådte sine barnesko på slottet.

Den bedst bevarede del at slottet er Gåsetårnet, der stadig står i fuld pragt med en guldgås som spids på det 36 meter høje tårn. Den gamle ringmur rundt om slottet kan også stadig ses. Danmarks Borgcenter, der ligger på ruinterrænet har sørget for, at man kan opleve hvordan hele borgen var opbygget i en interaktiv version. Det foregår ved at man som besøgende på Borgcenteret kan leje en iPad, der kan vise hvordan det så ud, mens man går rundt på terrænet og samtidig høre i hovedtelefoner fortællingen om de forskellige områder. En anbefalelsesværdig oplevelse, der har høstet stor anerkendelse. Læs f.eks. Politikens anmeldelse af oplevelsen her.

Virksomheder

Gennem tiden har Vordingborg huset flere store virksomheder. Fra 1946 til 2000 lå den kendte smelteost-virksomhed Buko i Vordingborg. MD Foods købte virksomheden i 2000 og det betød en sammenlægning med andre produktions-steder og virksomhedens æra i Vordingborg var slut.

Panther Plast var en anden stor virksomhed i Vordingborg – her blev produceret plast-produkter til industrien. I 2010 var det slut for fabrikken, der havde eksisteret siden 1933. Da fabrikken blev grundlagt hed den Nordisk Kamfabrik, men i 1958 skiftede den navn til Panther Plast. Efterfølgende blev en del af virksomheden overtaget og videreføres nu i virksomheden Neptun Plast, der også er placeret i Vordingborg-området.

I nutiden er den mest kendte virksomhed i Vordingborg nok Vordingborg Køkkenet, der også har en mangeårig historie bag sig. Der er ikke produktion af køkkenelementer i Vordingborg længere, men virksomhedens domicil ligger i Vordingborg.

DGI Huset Vordingborg

Nogle af bygningerne fra det tidligere Panther Plast er blevet bygget om og blevet til DGI Huset Vordingborg. Et samlingssted for alle mulige aktiviteter – sport, kultur og mange andre slags arrangementer. I tilknytning bygges der ny svømmehal og denne indvies i løbet af 2018.

Vordingborg Festuge

Vordingborg er også kendt for sin festuge, der har eksisteret siden 1980. Vordingborg Festuge afholdes altid i uge 28 og der er live musik hver dag fra mandag til lørdag, med kendte navne fra den danske musikscene. Derudover er der en masse andre aktiviteter i ugen. Festugen er et stort tilløbsstykke og omkring 100.000 mennesker gæster den populære festuge.

Vilde Vulkaner Vordingborg

En anden kendt begivenhed er Vilde Vulkaner Vordingborg – en musikfestival for børn, der hvert år besøges af over 10.000 glade børn fra hele landet. Det er en rigtig festival med massere af musik, både med børnene selv, men også store danske navne som Rasmus Seebach, Medina, Carpark North, Lukas Graham og mange, mange flere. Festivalen er også kendt for, at have udsolgt på rekord-tid, som regel få dage efter årets festival er afholdt.

Møns Klint (Foto: Kim Ingemann Erichsen, kim@peakpro.dk)

Geocenter Møns Klint

Vordingborg kommune dækker et stort område og Møn er en del af kommunen. Her er Møns Klint en stor turist-attraktion og Geocenter Møns Klint besøges hvert år af mange mennesker fra både ind- og udland.

Gastronomi

Området er også beriget med gastronomi på højt plan. I Præstø ligger Hotel Frederiksminde, der siden 2016 har har været præmieret med en Michelin stjerne.

Hotel Frederiksminde i Præstø (Foto: Kim Ingemann Erichsen, kim@peakpro.dk)

Fransk Forår

Hvert forår kan der opleves Fransk Forår i Præstø, der er et stort marked med sydlandsk stemning. Nogle hyggelige dage med masser af muligheder for at handle, men også mulighed for blot at være til stede og spise god mad, høre musik m.m.

Waves Festival

Hvert andet år (ulige år) afholder teateret Cantabile 2 den internationale teater-festival Waves i Vordingborg. Det foregår i en hel uge med mange forestillinger af høj kvalitet – lige fra gadeteater til store opsætninger. Og ugen afsluttes altid med en stor, gratis forestilling, der altid imponerer.

“Garden of Angels” forestilling på Slotstorvet i Vordingborg, Waves Festival 2017 (Foto: Kim Ingemann Erichsen)

STARS

STARS er et meget anerkendt, regionalt spillested centralt placeret i Vordingborg. Her afholdes hvert år mange koncerter med både kendte og ukendte kunstnere. Stedet er anerkendt for sin gode lyd og intime stemning.