Skriv til: redaktion@sydmedier.dk      Vordingborg, Næstved, Nykøbing F., Lundby, Langebæk, Stensved, Ørslev, Mern, Kalvehave, Bogø, Præstø, Stege, Møn, Nr. Alslev, Nordfalster

Stege – Læs om byen og omegn her

Stege

Stege er en af Danmarks ældste handelsbyer og blev etableret som købstad i 1200-tallet. Stege havde sin storhedstid i slutningen af middelalderen, da handlen med sild var størst. Steges sildefiskeri udgjorde en stor del af Danmarks boder på de Skånske sildemarkeder. I midten af 1500 forsvandt sildefiskeriet og Steges storhedstid er ikke set lignende siden. Sildene er stadig en del af byens historie, og man kan følge silderuten gennem Stege afmærket med 30 smedejernssild på husmure og rækværker rundt omkring i byen.

Sildemarked og Middelaldermarked i Stege 6. september 2014

 

Stege havde også sin egen borg med fæstningsanlæg i form af byporte og voldgrav omkring. Borgen er siden gået i forfald, men Mølleporten i Stege er en af de eneste danske byporte, som stadig kan opleves den dag i dag.

Gennem tiden har Stege været ramt af mange brande, og med en lille ø som opland har det ikke været nogen stor industri. I 1800-tallet blev der dog lavet forbedringer på havnen og i 1883 blev sukkerfabrikken etableret, hvilket skabte en større industri. I 1930’erne blev Møn landfast med Sjælland via Dronning Alexandrines bro, hvilket også gav et skub til stigende turisme. Siden er turismen og handel blevet mere og mere dominerende mens industri og håndværk har haft mere tilbagegang.

Kultur og turisme

Møn og Stege byder på mange kulturelle oplevelser og seværdigheder, samt en fantastisk natur. Så meget at Møn har modtaget adskillige udnævnelser for sin enestående natur, heriblandt Dark Sky og UNESCO Biosfære.

Møn og Nyord er det første sted i verden som er blevet udnævnt til både Dark Sky Park og Dark Sky Community. Dark sky betyder at man på Møn kan opleve en hel særlig nattehimmel fri for lysforurening. Dark Sky Park findes kun 44 steder i hele verden, så det er et helt særligt fænomen.

Camønoen er en 175 km lang vandrerute rundt om Møn og Bogø, som kaldes for ”Kongerigets venligste vandrerute”. Camønoen tager dig hele vejen omkring øerne og når forbi flere seværdigheder og unikke naturoplevelser. Ruten er indrettet så alle kan være med – der er derfor både handicapvenlige, hundevenlige og familievenlige ruter på turen.

Ved den ikoniske Møns Klint ligger Geocenter Møns Klint, et oplevelsescenter som formidler Møns naturhistorie og Danmarks fødsel. Møns Klint en stor turist-attraktion og GeoCenter Møns Klint besøges hvert år af mange mennesker fra både ind- og udland. Udover den majestætiske hvide klint er området også kendt for at være ynglested for verdens hurtigste dyr, vandrefalken.

 

En stor turistmagnet henover sommeren er de årlige tirsdagsmarkeder i Stege. Her kan man over 6 tirsdage besøge Stege by, hvor der er underholdning for både voksne og børn og masser af liv i gaden og gode tilbud i de lokale forretninger.

Erhvervsliv på Møn

Residens Møen ligger med en smuk udsigt til Stege Bugt. På Residens Møen kan man afholde både konference og familieferie, og man kan besøge hotellets restaurant. Residens Møen ønsker at være så bæredygtigt som muligt, og leverer strøm fra egen solcellepark.

Lene Evers Chokolade er en lille chokolademager som ligger i hjertet af Stege. Lene Evers laver unikke chokoladeoplevelser ud fra eget værksted og med egne smagskombinationer produceret med råvarer fra Møn, Bogø og Nyord.

Brix Design er nok mest kendt for opfindelsen af Jarkey, et køkkenredskab, som gør det nemmere at åbne konservesglas – siden har fabrikken arbejdet med at opfinde, designe og producere primært køkkenredskaber, som gør hverdagen nemmere.

Bisca er nok ligeså kendt under sit oprindelige navn Karen Volf. Kagefabrikken startede sin historie helt tilbage 1890, da Karen Volf startede produktionen af kager. Virksomheden har siden haft en lang og spændende historie og har udviklet og udvidet gennem 130 år. Siden 1968 har produktionen ligget i Stege og i 2006 flyttede hovedsædet ligeledes til Møn.

Bryghuset Møn har siden 2005 brygget lokale øl med lokale råvarer. Bryghuset leverer til restauranter og butikker i hele Danmark og alt er produceret på bryggeriet med hjælp fra lokale medarbejdere. Bryggeriet producerer også økologiske sodavand og safter. De tilbyder rundvisninger med ølsmagning på bryggeriet.