Skriv til: redaktion@sydmedier.dk      Vordingborg, Næstved, Nykøbing F., Lundby, Langebæk, Stensved, Ørslev, Mern, Kalvehave, Bogø, Præstø, Stege, Møn, Nr. Alslev, Nordfalster

Nykøbing – Læs om byen og omegn her

Nykøbing F

Nykøbing Falster er en gammel købstad, som kan dateres tilbage til 1100-tallet. Dengang var byen et overfartssted mellem Lolland og Falster. I 1200-tallet blev Nykøbing Slot bygget – her residerede flere kongelige igennem tiden, hvilket var ganske gavnligt for byens liv og fremgang.

I 1700-tallet blev slottet dog revet ned, da det ikke længere blev brugt af de kongelige, og som så mange andre steder i landet stagnerede økonomi og handelsliv.

Med industrialiseringen blomstrede byen op igen, og der blev etableret industri med både tobaksfabrik, jernstøberi og svineslagteri. Sukkerfabrikken blev dog den største og vigtigste industri op gennem tiden.  

Erhverv

Sukkerfabrikken i Nykøbing har eksisteret siden 1884, og har altid været en vigtig industri for byen. I 2009 blev fabrikken opkøbt af Nordic Sugar. Fabrikken producerer sukker ca. 3½ måned af året – resten af året bruges på at pakke sukker, klargøre maskiner og forberede til næste produktion. Byen er ofte indhyllet i en sød duft af roer under produktionen.

Marius Mortensens Eftf. blev etableret i 1866 og er Danmarks ældste vinhandel. Butikken eksisterer også den dag i dag, og ligger stadig i Frisegade, hvor der udover vinhandel også afholdes øl-, vin- og portvinssmagning.

Middelaldercenteret i Sundkøbing ved Nykøbing Falster er et oplevelsescenter, hvor børn og voksne bliver taget med på en rejse tilbage til middelalderen. Centeret fik sin start i 1989, da der blev bygget en blide (et middelaldervåben) i forbindelse med byens 700 års jubilæum. Igennem årene siden har centeret udviklet sig og når man besøger centeret befinder man sig i en mindre middelalderlandsby med riddere, håndværkere, torvekoner, turneringer og blidekast.

Guldborgsund Zoo og Botanisk have startede som en privat zoologisk- og botanisk have som åbnede i 1933. Haven har gennem tiden indeholdt både cirkus-zoo, avl af ponyer, folkepark og meget andet. Ejerne og ambitionerne har været mange. I dag er Guldborgsund Zoo og Botanisk have en velfungerende zoo med ca. 60 forskellige arter, med praktisk og teoretisk uddannelse af dyrepassere og er ligeledes en del af kommunens beskæftigelsesindsats.

Krokodille Zoo ved Eskilstrup tog sit første spadestik i 1990, efter at Rene Hedegaard allerede havde købt sin første krokodille. I dag huser Krokodille Zoo alle arter af krokodiller, og har desuden masser af andre arter af dyr. Foruden at underholde besøgende arbejder Krokodille Zoo også med bevarings- og genudsætningsprojekter for truede krokodillearter.

Nykøbing Falster Revyen er Danmarks andenstørste revy, og underholder gæster gennem hele sommersæsonen. Revyen har eksisteret siden 1912, og har igennem årene modtaget en masse priser. Senest i 2022 blev Nykøbing Falster Revyen kåret som Årets Revy.