I juni måned 2013 blev den første af en række “Orenæs Saloner” afholdt i skovriderhuset på Orenæs Gods, hvor primus motor Birgitte Getting bor til leje. Siden da har foreningen bag uden ophør været leveringsdygtig i højt profilerede klassiske koncerter og jazzkoncerter med anerkendte kunstnere, kunstferniseringer, fællessang, teater og foredrag på Nordfalster.
Hvad der begyndte i en spisestue i et skovriderhus fortsatte i “Nordfalsters Koncerthus” – det tidligere missionshus i Nørre Alslev, der nu er koncertsal med fin akustik og højt til loftet.
Derfor fejres der nu, at der i samtlige 10 år har været et glad og trofast publikum til de langt over 100 alsidige arrangementer for stort set enhver smag.
Fejringen foregår udendørs på plænerne ved “åstedet” for begyndelsen på Orenæs Gods, hvor skovriderhuset og Orenæs Saloner ligger idyllisk i skoven lige ned til Storstrømmen.
Program for dagen
Programmet, som varer hele dagen, vil bestå af børneteater, en guidet skovtur på Orenæs for børn og voksne, operasangere med kendte hits fra operettens, revyens og operaens verden, musik for blæserkvintet, og afsluttes med lancierdans på plænen med efterfølgende “fri dans” til Elo “Luffe” Lindhardsens Royal Quartet.
Kl. 11:00 Jens Kløft fra Teatret Brændende Kærlighed spiller “Birdy” – en komisk og poetisk fabel for hele familien om at miste og give slip. Det er en nonverbal teaterforestilling som blander melodrama med klovneri og visuel historiefortælling.
Teatret Brændende Kærlighed spillede i en årrække deres visuelle, komiske og virtuose forestillinger i Kongens Have i København og har flere gange tidligere besøgt “Plænen ved Orenæs Saloner” med deres gadeteaterforestillinger, der forstås på alle sprog i verden.
Kl. 12:30 Skovtur for hele familien. Birgitte Getting fører an i en “motivvandring” på Orenæs i landskabsmaleren Hans Friis’ fodspor. Friis byggede i 1875 det senere skovriderhus der nu rummer Orenæs Saloner. Friis boede der til sin død i 1892 og skabte en række malerier fra det smukke landskab omkring huset i skoven ved vandet. I 2021 havde Fuglsang Kunstmuseum en særudstilling af netop Hans Friis og det udmøntede sig i et samarbejde med Orenæs Saloner om fire movtivvandringer. Vi gentager en vandring og tager fotostater af malerier med ud i området og sammenligner med virkelighedens smukke natur på Orenæs.
Samtidigt tages børnene med ud på en skattejagt ved vandet, i skoven, ved øde øer, i hule træer og forladte ruiner.
Begge ture fordrer godt og vandtæt fodtøj, gerne gummistøvler for børnenes vedkommende. Turene varer ca. halvanden time og er på max. 4 km. Begrænsning til 20 deltagere.
Kl. 15:00 “Dreisig & Danholt på Dansk!”. Hvem husker ikke de legendariske radioprogrammer “Det ville glæde mig at høre” og “Giro 413”? Ved denne fortællekoncert synger to af Danmarks førende operasangere, Elsebeth Dreisig og David Danholt, kendte hits fra operettens, musicalens, revyens og populærmusikkens verden. Dreisig og Danholt har været et musikalsk match i mange år, blandt andet som fast førsteelskerpar i et utal af forestillinger på Den Jyske Opera. Begge har de en stor kærlighed for både det tunge og lette repertoire. Musikken kædes sammen med anekdoter og akkompagneres af pianisten Ulrich Stærk.
Kl. 17:00 Carion Blæserkvintet. Kvintetten består af fem virtuose blæsere, som fornyer den gængse koncertform til en mere levende og nærværende oplevelse. De fem musikere optræder uden noder, stående og gående i en koreografi, der afspejler den tematiske og rytmiske struktur i musikken, så den fremstår kropslig og visuel. De fem musikere fra Danmark og Letland har optrådt med stor succes på adskillige af de mest prestigebetonede europæiske festivals og har indspillet fem kritikerroste CD’er. Desuden har de stor succes med deres musikvideoer på Youtube, der i alt er set af op imod en million. Blæsermusik er særligt velegnet til at spille udendørs, hvor klangen får ekstra dimension, når den forstærkes af skovens træer i et karakteristisk “skov-ekko” – som man kender det fra jagt.
Kl. 19:00 Dagens program sluttes på festligste vis med underholdning og dansemusik af Royal Quartet, som gennem mange år spillede til hoffester på Amalienborg. Der foregår intet hofbal, uden at der danses Les Lanciers, så denne festlige dans er også på programmet på Orenæs. Kniber det med trinene, træder operasanger David Danholt til som myndig instruktør med en stemmepragt, som med garanti kan høres.
Royal Quartet ledes af bassist Elo “Luffe” Lindhardsen, som er gammel maribonit og spillede sine første jobs i “Mix Makers” ved lørdagsdans i Bangs Have. Siden da har han haft en lang karriere som musiker og producer, bl. a. i Tivolirevyen, Nykøbing Falsterrevyen, i Svend Nicolaisens orkester og i radio og TV. Royal Quartets øvrige medvirkende er saxofonist Niels Harrit, en alsidig musiker, kendt som avantgarde jazzmusiker og som medlem af Peter Bellis navnkundige Seven Sounds og meget, meget andet. Søren Anker Nielsen på guitar, mangeårig medvirkende i Cirkusrevyen, i Tivoli og virksom som jazzmusiker.
Trommespillet klares af endnu en alsidig musiker, Per Jensen, janitschar i Det kgl. Kapel, specialist i barokmusik og erfaren jazz- og studiemusiker.
Billetter
Dagen igennem kan der købes sandwiches, kaffe, kage, øl, vin, vand og is.
I tilfælde af regn og rusk flyttes jubilæet til Nordfalsters Koncerthus.
Billetter på orenaessaloner.dk
birgitte@getting.dk
Tlf. 61 77 08 26