Dyrt brændstof gavner trafiksikkerheden

27. juni 2022 | Indland

Ny undersøgelse fra Applus Bilsyn blandt 1.279 bilister viser, at de fleste sænker hastigheden for at reducere brændstofforbruget. – Mindre fart er altid positivt for trafiksikkerheden, lyder vurderingen.

De rekordhøje benzin- og dieselpriser får bilister til at justere deres køreadfærd, fremgår det af ny Applus Bilsyn undersøgelse blandt 1.279 bilister.

57 procent svarer, at de reducerer farten på motorvejen for at sænke brændstofudgifterne, mens 35 procent også kører langsommere på landeveje. Effekten er også at spore i byområder, hvor 18 procent træder mere varsomt på speederen.

– Brændstofpriserne er det sidste år steget med cirka 40 procent, og med henholdsvis 16 og knap 18 kroner for en liter diesel og benzin ser vi altså nu, at hovedparten af bilisterne reducerer hastigheden, så de aktivt selv kan sænke brændstofudgifterne. Jeg tror, at tendensen er et udtryk for, at de private forbrugere er pressede og vil have mere kontrol over de stigende udgifter, de møder fra snart sagt alle sider, lyder vurderingen fra John Gantzhorn, teknisk konsulent hos Applus Bilsyn.

Spar brændstof på motorvejen

– Det mest åbenlyse er naturligvis at køre mindre, og hvis det ikke er muligt, er det næste skridt at tage toppen af hastigheden. Des færre omdrejninger motoren kører med, des mindre forbrænder den, og sænker man motorens omdrejninger blot en smule, vil det give en mærkbar besparelse i det lange løb, siger John Gantzhorn.

Ifølge John Gantzhorn giver det god mening, når bilisterne især sænker farten på motorvejen. Bilister på motorvejen kører længere distancer og har forholdsmæssig større mulighed for at reducere farten – og dermed brændstofforbruget – sammenlignet med inde i byen, hvor man højest må køre 50 km/t.

Sænker man farten på motorvejen til 100 km/t eller mindre, vil man automatisk komme til at køre med bilisterne i de to langsomste spor til højre. Resultatet bliver færre overhalinger og en mere rolig og overskuelig kørsel.

 

Lavere hastighed godt for trafiksikkerheden

En anden positiv gevinst ved, at bilister bogstavelig talt giver den mindre gas i trafikken, er, at lavere hastighed i udgangspunkt altid vurderes at reducere antallet af alvorlige trafikulykker.

– For høj fart skaber flere alvorlige trafikulykker, viser undersøgelser, og når så mange bilister kører lidt langsommere på motorvejen, landevejen og i byerne, giver det alt andet lige bilisterne mere reaktionstid, f.eks. ved lyskryds, fodgængerfelter, sving med mange bløde trafikanter samt ved opbremsninger. På den måde kan det, at mange bilister kører en smule langsommere, skabe en lidt mere sikker trafik, og det er da bestemt værd at tage med, vurderer John Gantzhorn.

Bruger også andre metoder

Mindre fart i trafikken er dog ikke det eneste redskab, som bilisterne bruger til at sænke tankstationernes indhug i de private midler.

22 procent undgår, at motoren kører i tomgang, for eksempel i lyskryds, og 17 procent har pumpet dækkene for at reducere bilens modstand på asfalten. 5 procent laver af og til kørselsaftaler med naboen eller venner, mens 29 procent i Applus-undersøgelsen slet ikke gør noget for at spare på brændstoffet.

Del:
Facebooktwitterlinkedinmail

60.000 nye skolebørn i trafikken i august: Her skal bilister passe på

Ni ud af ti bilister er særligt opmærksomme på nye elever i trafikken, viser undersøgelse. Men også ældre elever på el-hjul, cykel og knallert kræver stor opmærksomhed, fordi de har ekstra fart på. Følg ti råd, der øger trafiksikkerheden for både små og store...

Stigende boligudgifter får flere til at vente med at skifte bolig

Nye tal tyder viser, at der sættes langt flere boliger til salg, end der sælges. Derfor vil mange boligejere se tiden an og udsætte deres boligskifte for at blive i eksisterende lån med lave renter, vurderer Estate i en pressemeddelelse. Selvom antallet af solgte...

Sådan sikrer du dig mod indbrud i sommerferien

Er du blandt de 45 % af danskere, der har planer om at drage udenlands til sommer? I så fald kan det være en god idé at give indbrudssikringen i hjemmet en tanke eller to, inden du indtager solstolen under sydens sol. Her får du tips til at indbrudssikre tyvens...

M/S Museet for Søfart går i havnen med vaskeægte søfartssjov for hele familien

Robådssejlads i Helsingør Havn. Knobværksted i den gamle værtshal og matrosskole for hele familien på et historisk fyrskib. Med sommerprogrammet M/S HAVN rykker M/S Museet for Søfart ud under åben himmel og indtager Kulturhavnen i Helsingør med sommersjov og aktive...