På Møn ser de lys i mørket. Et fire år langt og målrettet samarbejde mellem lokale virksomheder, borgere og Vordingborg Kommune på Møn og Nyord har ført til de første Dark Sky udnævnelser i Norden og den første dobbelte Dark Sky udnævnelse i verden.
Organisationen International Dark Sky Association, IDA, har udnævnt Møn og Nyord som Nordens første International Dark Sky Park og International Dark Sky Community. Førstnævnte ovenikøbet med udmærkelsen Guld.
Udnævnelsen bekræfter, at Møn og Nyord er et af de bedste steder i verden til at se på stjerner, og er samtidig en anerkendelse af det store lokale arbejde med at undgå forstyrrende lys og bevare den mørke nattehimmel.
Communities findes der kun 14 af i hele verden, heraf kun tre steder i Europa fordelt i Skotland, på Hebriderne og på de engelske kanaløer. Community er et område, hvor der er udvist et exceptionelt engagement i bevarelsen af nattehimlen ved at gennemføre og håndhæve en ansvarlig og intelligent udendørs belysning af meget høj kvalitet, og dermed sætte det gode eksempel for andre.
Dark Sky Park er et område med ekstraordinære stjerneklare nætter og et natligt miljø, der er specielt beskyttet for sin videnskabelige, naturlige, uddannelsesmæssige og kulturelle arv, og hvortil der er offentlig adgang. Dark Sky Park findes 44 steder i verden, men heraf kun ni andre steder i Europa.
Møn og Nyord er det første område i verden, som er blevet udnævnt både som Dark Sky Community og Dark Sky Park. Parkdelen er på det østligste Møn og dele af Nyord på statsejede arealer.
Administrerende direktør i IDA J. Scott Feierabend ønsker Møn og Nyord tillykke med udnævnelsen. ”Øerne Møn og Nyord har opnået en historisk bedrift i IDA International Dark Sky Places Programs historie. Møn og Nyord er det første IDA Dark Sky certificerede område i Norden, og er samtidig det første område i verden, som er certificeret både som Dark Sky Community og Dark Sky Park. Det afspejler en på verdensplan usammenlignelig beskyttelse af det naturlige nattemiljø. Vi håber, at andre områder, både i og uden for Danmark, vil se mod øerne som et eksempel på de resultater, der kan opnås, når områdets beboere og organisationer arbejder sammen om at skabe positive forandringer for udendørs belysning og om bevidstheden af værdien af en mørk nattehimmel. siger J. Scott Feierabend.
Borgmester Knud Larsen har også rosende ord til det samarbejde der har ført til udnævnelsen.
”Sammen med en gruppe af lokale virksomheder og borgere har vi gennem fire år arbejdet på at blive certificeret som Dark Sky. Gruppen af lokale aktører brænder for at få nattemørket over Møn og Nyord beskyttet og bevaret samt gennem intelligente belysningsløsninger og formidling, at skabe yderligere oplevelser for gæster og den lokale befolkning. Det er et rigtigt flot stykke arbejde der er udført og hvor vi kanbruge nattemørket som løftestang for vækst. Vi har Møns Klint som et vartegn og som et stedbundet potentiale – nu har vi også bevis på, at den flotte nattehimmel er unik med over 5.000 synlige stjerner mod f.eks ca. 100 i København. Så det er bare at nyde den – som man har kunne gøre det de sidste 70 millioner år. På 1,5 time kan man komme til Møn fra København,” siger Knud Larsen.
Fejringen af Dark Sky certificeringerne vil ske ved en større event i august måned.
Læs mere på: www.darksky-moen.dk
Kilde: Vordingborg Kommune