For første gang i Museum Sydøstdanmarks historie er museet nomineret til en ”Museum+Heritage Award” i den internationale kategori. Med på listen er nogle af museumsverdenens absolutte sværvægtere bl.a. Berlins Pergamon Museum og Canadas Nationalmuseum.
Det er den kombinerede arkæologiske udgravning og udstilling ”Vikingeborgen” ved Køge, der har fået Museum Sydøstdanmarks udstillingsteam placeret blandt branchens tunge drenge.
Men museets succes kommer ikke ud af det blå. Det er resultatet af en målrettet satsning fra museets side, hvor man over en årrække har lagt vægt at skabe en stærk udstillingsafdeling, hvor nyskabende historiefortælling og solid iscenesættelse står i centrum.
Administrerede direktør for Museum Sydøstdanmark Keld Møller Hansen siger: ”Jeg er utroligt stolt af, at vi er blevet nomineret til så vigtig en pris. Det har været en bevidst strategi fra museets side, at satse benhårdt på at skabe en solid udstillingsafdeling, og det er lykkedes! Vi har bevist, at vi er i stand til at løfte vores egne såvel som eksterne udstillingsprojekter til internationale højder. Vikingeborgen er i virkeligheden bare ét projekt af mange vellykkede og nyskabende projekter, som vores udstillingsafdeling står bag. Vi har lavet udstillingen til det nye besøgscenter ved Hammershus, Det grå fyr i Skagen og ikke mindst Danmarks Borgcenter i Vordingborg. Det er alle projekter, der viser, at vi kan noget særligt.”
”Når jeg ser listen over de nominerede, så hæfter jeg mig ved, at Museum Sydøstdanmark er ét af de eneste museer, hvor man selv har designet sin udstilling. Langt de fleste museer har allieret sig med store internationale udstillingsarkitekter, men vi kan selv! Det siger lidt om, hvor unikt et museum vi er.”
Vikingeborgen er blevet udvalgt blandt indstillinger fra hele verden og dommerkomiteen består af topledere fra Englands oplevelsesbranche. Når der alligevel blev plads til Vikingeborgen blandt de nominerede, så er det fordi, museets projekter kan noget exceptionelt.
Udstillingschef Thorbjørn Kolbo siger: ”Jeg tror, vi er nået så langt, fordi vi forstår at fortælle historier. Det helt centrale i alle vores udstillinger er, at historien står i centrum. Vores form er enkel og kunstnerisk, men vi sørger altid for, at formen underbygger historien, vi ønsker at fortælle. Vi sætter en ære i at skære det overflødige væk. Det kræver imidlertid, at man har visioner, talent og ikke mindst tålmodighed, for det er svært at gøre noget enkelt. MEN! Når det lykkes, så ved man, at man er oppe blandt de bedste af de bedste – det er også det, en nominering som denne viser!”
På formidlingsfronten har Vikingeborgen udvidet grænserne for hvordan forskning, formidling og en udstillingsoplevelse kan gå hånd i hånd. Derfor glæder det også forskningsleder og arkæolog Jens Ulriksen, at nomineringen er kommet i hus.
”Det er fantastisk at være nomineret i så fint et selskab med store, velrenommerede museer fra hele verden. Vi har været meget spændte på, om formidlingen af en igangværende forskningsgravning ville lykkes. Det er i virkeligheden et stort og hidtil uprøvet eksperiment at levendegøre selve forskningsprocessen i det omfang, som sker på Vikingeborgen Borgring. De mange besøgende viser, at emnet interesserer, og deres positive kommentarer til formidlingen viser, at vi er lykkedes.”
Udstillingsafdelingen på Museum Sydøstdanmark. Fra venstre: Teknisk ansvarlig Carl-Henrik Hansen, udstillingsredaktør Katrine Axlev, udstillingschef Thorbjørn Kolbo, udstillingsarkitekt Jens Ole Platz, Art Director Rune Sandfeld