Arild Kvartettens 2. koncert i rækken af alle Beethovens strygekvartetter.
25. februar kl. 15 bliver der igen spillet kammermusik på højt plan på Nordfalster. Arild Kvartetten har sat sig for som deres 10 års jubilæumsprojekt at spille samtlige strygekvartetter af Beethoven – første koncert af i alt 6 blev afholdt i januar for fulde huse, og mon ikke også det nye koncerthus i Nørre Alslev bliver fuldt denne gang.
Ved koncerten spiller de fire musikere fra Det Kongelige Kapel og DR Radiosymfoniorkestret tre kvartetter.
Kvartet i G-dur opus 18 nr. 2 blev udgivet i 1801 i Beethovens første samling af 6 kvartetter og var ventet med spænding og glæde i borgerhjemmene, hvor man dengang dyrkede kammermusikken og selv spillede, for det var den eneste mulighed for at lære Beethovens musik at kende: at gå til koncert eller spille selv.
G-dur kvartetten fik i folkemunde tilnavnet “Komplimentkvartetten” pga dets hovedtema, der blev opfattet som “bukkende og skrabende” – ligesom man gebærdede sig i 1700-tallet ved hofferne.
Fra 1806 bliver der spillet en af Beethovens “Razumofsky-kvartetter”, kvartet i F-dur opus 59 nr. 1. Kvartetten var bestilt af den hovedrige russiske gesandt i Wien, fyrst Andrey Razumofsky, som var kunstmæcen, udmærket violinist, og som havde ansat sin egen kammerkvartet til at spille for sig ved selskabelige sammenkomster. Razumovskys musikere var ikke venligt stemt overfor musikken, man talte om, at det måske var en spøg, for formsproget i musikken brød med den vedtagne sonateform, der herskede i musikkens europæiske hovedstad Wien. Sandsynligvis til glæde for den russiske fyrste havde Beethoven indlagt et tema fra en russisk folkesang, og musikkens ukonventionelle stil, gav en af satserne øgenavnet “De tre knoglers dans”.
Den sidste Beethoven kvartet ved koncerten i Nordfalsters Koncerthus er Strygekvartet i Es-dur, opus 127. Den er skrevet i 1824 og var én af de sene strygekvartetter Beethoven skrev. Selv var han i en sørgelig forfatning: han var komplet døv, havde familiære problemer og var præget af sygdom, ikke desto mindre skrev han stadig fremragende og kontrasterende musik. Es-dur kvartetten er præget af både lyriske og religiøse klange, voldsomme temperamentsudsving og munter folkelig dansemusik.
Arild Kvartetten består af nogle af dansk musiklivs dygtigste musikere.
På 1. violin spiller koncertmester i Det Kongelige Kapel Tobias Durholm på en Stradivarius fra 1691, ”The Red Cross Knight”, som han har optrådt med som solist med flere af de danske symfoniorkestre, ligesom han optræder jævnligt på internationale kammermusikfestivaler.
Johannes Søe Hansen spiller 2. violin i Arild Kvartetten og er til hverdag 1. koncertmester i DR SymfoniOrkestret. Han har en række anmelderroste CD-udgivelser bag sig og er medlem af ensemblerne Copenhagen Classic og Stadler Kvintetten, ligesom han jævnligt optræder som solist.
På bratsch spiller Stine Hasbirk Brandt, der er en efterspurgt kammermusiker og solist på sit instrument. Hun har vundet DR P2’s kammermusikkonkurrence med Cailin Kvartetten og fik i 2000 juryens specialpris ved den internationale bratschkonkurrence ”Maurice Vieux” i Paris. Til daglig spiller hun i DR SymfoniOrkestret.
Arild Kvartettens cellist, Ingemar Brantelid har, efter en efter en karriere som solocellist i Det Kongelige Kapel, nu fuldt ud helliget sig kammermusikken. Han har turneret i Europa med ensembler som Salzburger Solisten og Copenhagen Classic.
Fakta:
25. februar kl. 15.00
Nordfalsters Koncerthus
Nørre Alslev Langgade 68
4840 Nørre Alslev
Billetter a 150 kr (børn halv pris) kan købes online på www.orenaessaloner.dk eller reserveres på tlf. 61 77 08 26