For at sikre at ansøgningen om at gøre Møns Klint til UNESCO Verdensarv har en chance for at komme i betragtning, er det blevet besluttet at udvide det geografiske område, der er inkluderet i ansøgningen. Vordingborg Kommune understreger, at det ikke vil få praktisk betydning for lodsejere i det udvidede område.
Hvis du bor på Østmøn, kan dit hus måske i den nære fremtid komme til at ligge ikke bare tæt på, men ovenpå et stykke UNESCO Verdensarv.
I ansøgningsprocessen om at gøre Møns Klint til verdensarv, er det nemlig blevet besluttet at udvide området, der er inkluderet i ansøgningen, til at dække hele Møns Klints såkaldte glacialtektoniske kompleks.
Det vil sige, at en eventuel UNESCO-udpegning vil dække over området fra Møns Klint i øst og til Borre Lavning mod vest.
Udvidelsen sker, fordi det vil styrke den samlede ansøgning om at gøre Møns Klint til UNESCO Verdensarv.
”I styregruppen for projektet har vi løbende fået feedback fra UNESCOs rådgivende organ IUCN. I den forbindelse har styregruppen konkluderet, at den eneste måde Møns Klint kan opnå status som UNESCO verdensarv, er hvis kerneområdet udvides til at omfatte hele det glacialtektoniske kompleks,” siger medlem af styregruppen direktør Nils Natorp, GeoCenter Møns Klint.
Styregruppen er også blevet bedt om at forbedre de faglige indsatser i forhold til monitorering af landskabet og klinteprofilet, samt at styrke de faglige kompetencer i deres advisory board med en repræsentant fra GEUS.
Det er, sammen med udvidelsen af området, en del af det supplerende materiale, som styregruppen indsender til IUCN 28. februar.
Ingen praktisk betydning for beboere
I Vordingborg Kommune er man opmærksom på, at det kan give anledning til spørgsmål fra de beboere og lodsejere, der måske i fremtiden kommer til at have deres ejendom i et UNESCO-verdensarv område.
I den forbindelse er det vigtigt at understrege, at der ikke er noget, der kommer til at ændre sig i forhold til borgernes ejendomme – eller fremtidige muligheder på ejendommene.
Området vil stadig blive forvaltet efter den danske lovgivning og efter de gældende lokalplaner, fredninger og beskyttelseszoner – f.eks. skovbyggelinjen, strandbeskyttelseslinjen, kystnærhedszonen osv.
”UNESCO er ikke en myndighed, og det er altså ikke en ekstra fredning, man lægger ned over området. Hvis Møns Klint bliver udpeget til UNESCO-Verdensarv vil det være Vordingborg Kommune, der kommer til at stå for forvaltningen af området. Det vil sige, at alt vil foregå som vanligt efter dansk lovgivning – og der vil således ikke være nogen ændring for husejere og lodsejerne i området,” siger borgmester i Vordingborg Kommune Mikael Smed.
Endelig beslutning til juli
UNESCOs Verdensarv-komite mødes i juli for at beslutte, hvilke ansøgninger, der skal optages på Verdensarv-listen i denne omgang, men inden da er der endnu et nåleøje, som Møns Klint skal igennem. Projektet skal nemlig først formelt indstilles til at blive optaget på listen.
”Vi forventer en endelig tilbagemelding fra IUCN i slutningen af maj måned. Her håber vi på at de anbefaler, at Møns Klint indstilles til Verdensarvlisten. Men reelt er der stadig en risiko for at få et afslag på ansøgningen,” siger Nils Natorp, direktør i Geocenter Møns Klint.
Borgmester Mikael Smed supplerer:
”Vi har planer om at afholde et informationsmøde i starten af juni, når vi er klogere på, om projektet bliver indstillet eller ej. Her vil vi kunne svare mere uddybende på konkrete spørgsmål om den mulige UNESCO udpegning af Møns Klint som verdensarv.”
Hvis du har spørgsmål til ansøgningen om at gøre Møns Klint til UNESCO Verdensarv, er du velkommen til at kontakte Center for Kultur, Fritid og Udvikling i Vordingborg Kommune på e-mail: kulturogfritid@vordingborg.dk
Fakta: Styregruppen, projekt UNESCO Verdensarvansøgning
Formand Borgmester Mikael Smed, Vordingborg Kommune
Næstformand Peter Scavenius, Formand, Fonden Geocenter Møns Klint
Signe Marie Rohde, specialkonsulent, Slots- og Kulturstyrelsen
Jane Skov Lind, Skovrider, Naturstyrelsen Storstrøm
Kathrine Olldag, Centerchef, Center for Kultur, Fritid og Udvikling, Vordingborg Kommune
Carl Gustav Scavenius, Godsejer, Klintholm Gods
Nils Natorp, Projekt koordinator, direktør, GeoCenter Møns Klint
Eliza Jarl Estrup, Videnskabelig redaktør, GeoCenter Møns Klint