Verdens største internationale vikingeudstilling kommer til Vordingborg.
Fra Påsken 2017 og 6 måneder frem kan verdens største samling af genstande fra Vikingetiden fra verdens største vikingeby, Haithabu, opleves i en unik særudstilling på Danmarks Borgcenter i Vordingborg. Det er første gang nogensinde, at de mange spektakulære fund fra Danmarks ældste storby kan opleves uden for Tyskland.
Haithabu, eller Hedeby, som nok er det navn de fleste bedre kender byen under, blev grundlagt i starten af 800-tallet af den danske vikingekonge Godfred i bunden af fjorden Slien, i dag Nordtyskland. En beliggenhed med direkte adgang til Østersøen, forbindelse til Hærvejen, der forbandt Jylland med det europæiske fastland og på den jyske halvøs smalleste sted med adgang over land til Vesterhavet, var grunden lagt for en livlig handel med hele Europa. Med tiden husede byen ca. 3.000 indbyggere – på en tid hvor folk typisk boede spredt og kun få gårde samlet, kan Hedeby på sin tid godt sammenlignes med millionbyen New York i dag. I denne metropol holdt kongemagten til, og her byggede missionæren Ansgar den første kirke i Danmark. Byens styrke og rigdom var dog en torn i øjet på udenlandske herskere, og den blev udsat for flere angreb og nedbrændinger – det resulterede i, at Hedeby blev endelig forladt i midten af 1000-tallet. Heldigvis efterlod indbyggerne et rigt arkæologisk materiale bag sig, og som et Nordens Pompei har arkæologer gennem de sidste 100 år afdækket det liv, som engang blev levet her.
Det er kun 5% af de 24 hektar, som Hedeby i sin storhedstid fyldte, der er udgravet, men alligevel er dette verdens rigeste vikingefundsplads: sværd indlagt med guld, tusindevis af perler i glas, rav og ben, værktøj til produktion af de fineste håndværk og rigt udstyrede grave – ikke mindst skibsgraven med kong Harald Klak, som også med stor nænsomhed flyttes til Vordingborg.
Arkæolog ved Museum Sydøstdanmark Jens Ulriksen er som den mest vidende i landet om vikingernes handelspladser med til at sætte den nye udstilling op. Han ser meget frem til at invitere besøgende på Danmarks Borgcenter indenfor i vikingernes verden:
”I fundene fra Hedeby kan man møde alle slags vikinger: kongen begravet i en rigt udstyret bådsgrav, handelsmanden og hans varer fra nær og fjern, håndværkerne med deres værktøj, smukke smykker båret af kvinderne, og børn med legetøj – naturligvis små træbåde, de boede jo i en rigtig skibshandelsby,” fortæller Jens Ulriksen, der uddyber: ”Der er ingen tvivl om at dette er det absolut ypperste indenfor vikingetidsfund.”
Men hvorfor skal fundene fra Hedeby lige til Vordingborg? Museumsdirektør Keld Møller Hansen, som er særdeles glad for at kunne stå i spidsen for den første større formidling af Vikingetiden på Sydsjælland og Møn, forklarer, at det hænger helt naturligt sammen med de seneste års forskning i netop Vikingetidens handel på Østersøen og udgravningen af Vikingeborgen Borgring af museets arkæologer. Han uddyber endvidere:
”Sydøstsjælland, Lolland-Falster og Møn havde en central rolle i Vikingetid og tidlig middelalder pga. forbindelsen til Østersøen. Museets arkæologer har gravet på to handels- og togtpladser ved Næstved og Vordingborg og de talrige detektorfund, som strømmer ind fra især Møn, dokumenterer tydeligt sammenhængen med Østersøen og storhandelsbyen Hedeby. Den del af regionens historie er aldrig fortalt før.”
Udstillingen vil hen over sommeren blive fulgt op med foredrag, omvisninger og andre aktiviteter for børn og voksne, så ingen vil være i tvivl om at vikingerne virkelig har indtaget Danmarks Borgcenter.