16 årige Arkibald Pryn fra Ørslev ved Vordingborg har fundet en opsigtsvækkende skat på en mark ved Udby på Sydsjælland. Med hjælp fra sin metaldetektor kom han på sporet af en sølvskat, der viste sig at bestå af mindst 1800 år gamle mønter fra Romerriget.
Arkibald kontaktede straks Museum Sydøstdanmark, og efterfølgende har han sammen med museet undersøgt området. I skrivende stund er der blevet fundet 154 mønter, og der dukker hele tiden flere op.
Mønterne
Mønterne er såkaldte denarer. Denaren var en romersk sølvmønt, der blev anvendt som standardmønt i hele den antikke verden i århundrederne før og efter Kristi fødsel.
Mønterne fra Udbyskatten er så godt bevaret, at Nationalmuseets møntekspert Helle Horsnæs umiddelbart kan genkende portrætter på mønterne af navnkundige romerske kejsere som Nero (ham der nedbrændte Rom) Vespasian, Hadrian (ham med volden i Skotland), Trajan, Marcus Aurelius og mange flere.
Fundet
Mønterne er fundet inden for et område på 75 x 40 meter, og er formentlig blevet lagt ned som en samlet skat, der senere er blevet pløjet op. Hvorfor mønterne er gravet ned på marken er uvidst. Der kan være tale om en skat der er gemt i urotider, men aldrig hentet – måske fordi ejeren døde. Der kan også være tale om et offer til guderne. Hvordan mønterne er kommet til Udby er også et mysterium.
Få kilometer fra Udbyskatten er der, ved Skovgårde, udgravet en gravplads fra samme periode. Der blev fundet 18 grave, de fleste med kvinder eller børn. I gravene lå mange fornemme gravgaver, såsom snoede fingerringe af guld, forgyldte dragtsmykker, glasbægre samt perler af sølv, rav og glas. Glasbægrene, glasperlerne og en sølvmønt i den ene halskæde er importeret fra Romerriget.
Museum Sydøstdanmark har foretaget en udgravning af stedet, for at sikre at alle mønter i muldlaget bliver fundet.
Kilde: Museum Sydøstdanmark