Lørdag d. 13. november 2021 markeres Arkivernes Dag i Vordingborg Kommune, og lokalarkiverne holder åbent hus under det overordnede tema ”Børn”.
På Vordingborg Lokalhistoriske Arkiv er der fokus på arkivets store samling af konfirmations- og skolebilleder, hvor arkivet efterlyser hjælp til at sætte navne på konfirmander og elever. Lokalarkivets store mappe med historiske oplysninger om folk og forretninger på Algade er vokset siden sidste gang, der var åbent hus, og den vil ligge fremme til gennemsyn. I anledning af årets tre store jubilæer vises desuden en plancheudstilling om ”Guldgåsen, Historisk Botanisk Have og Prins Jørgens Garde”. Kl. 13 får arkivet derudover besøg af købmand Niels Holscher, som vil fortælle om sin barndom og ungdom i byen. Hele Åbent Hus-arrangementet varer fra kl. 10-14.
På Præstø Lokalhistoriske Arkiv er der fokus på fotografen Erhardt Christiansen. Arkivet har hans samling af negative film, 24×36 og 6×6 som man har sorteret i og som præsenteres i en udstilling fra d. 1. til d. 30. november på Præstø Bibliotek. På Arkivernes Dag holder arkivet åbent fra 10-13, hvor der vil køre PowerPoint på arkivets skærme, samt præsenteres øvrigt materiale som Erhardt Christiansen har haft berøring med. Negativ-samlingen er på omkring 140.000 enkelte billeder.
På Møn efterlyser Møns Lokalarkiv og Lokalhistorisk Forening hjælp! Man har gennem tiden modtaget rigtig mange dejlige fotografier fra Møn og omegn: Blandt dem er der indkommet en del fotos af ukendte personer, så kom og se, om du kan hjælpe arkivet med at sætte navn på!
Alle fotografier, som før i tiden lå under Møns Museum, er nu flyttet ind under Møns Lokalarkiv og skal nu registreres i Arkibas, hvilket giver alle borgere mulighed for at se dem på www.arkiv.dk. Det samme gælder fotografier indkommet til Lokalhistorisk Forening. At få alle, over 50.000 billeder, ind i det nye system er en ordentlig mundfuld, og derfor ønsker Møns Lokalarkiv og Lokalhistorisk Forening sig flere frivillige til at hjælpe med at løfte denne opgave.
Arkivet byder på en kop kaffe og holder åbent hus fra kl. 10-16.
På Sværdborg Sognearkiv er der fokus på konfirmationsbilleder fra Sværdborg fra årene 1926 til ca. 1950, som for nyligt er indkommet til arkivet fra en pastor Claus Peder Clausen. Arkivet indbyder interesserede til komme og sætte navn på konfirmander, som de kan genkende. Arkivet viser også diverse andet frem fra sin store samling. Arrangementet afholdes mellem kl. 10-13 i OIF’s lokale i stueplan, Tinghøjvej 6, 4760 Vordingborg.
”Når den røde hane gol”, varsledes der ildebrand, og det er temaet hos Lundby Sognearkiv. I det gamle landsbysamfund var det en stor katastrofe, når der udbrød brand! Hurtigt kunne en vildfaren gnist antænde naboens eller genboens stråtag alt efter vindretning. I løbet af kort tid kunne et hus ligge i ruiner. Gårdene og husene med stråtag og spångavle kunne på få sekunder være et flammehav, hvis man ikke var forsigtig med ild. Trods stor påpasselighed – og senere også med el-installationer – skete det alligevel – og det sker desværre stadig. Det er branden på det forhenværende ”Andelsmejeriet Lundby” et tydeligt udtryk for. Som inspiration for Arkivernes Dag i Lundby er netop branden i oktober 2020. Skønt tagdækket ikke var letantændeligt, og murene var af solide tegl, forvandledes den gamle bygning til ruin på få timer. Lundby Sognearkiv har lavet en udstilling med billeder og beretninger om de brande, der har været i sognet gennem mange år. Samtidig tager arkivet med tak imod yderligere materiale i form af fotos, udklip og evt. fortællinger om egne oplevelser. Udstillingen kan ses i mødelokalet på Lundby Bibliotek fra kl. 10 – 13.
Køng Sognearkiv har fokus på Sallerup, et spændende og broget område i Køng Sogn. Her er mange gode historier at fortælle. Sallerup Gade var i sin tid en driftig gade med bl.a. smedjer, Brugs, tømrerfirma, vognmandsforretning og skole, som arkivet har fundet billeder frem af. Nogle bygninger er forsvundet, mens andre, som Erik Frederiksens Vognmandsforretning, har ligget der i generationer og er stadig i fuld gang. Sallerup Skole ligger der også, men skolen er nedlagt og er nu en smukt restaureret privatbolig. Sallerup er også kendt for fiskerne ved Sallerup Strand. Arkivets billeder viser bl.a. de primitive boliger i skrænten ved stranden, og hvordan fangsten blev købt op eller transporteret til Næstved i kurv og til fods. Den utrolige historie om fiskefarsfabrikken i Sallerup er selvfølgelig også med på udstillingen. De store sociale forskelle i Sallerup kan aflæses i billederne af den lille herregård, Sallerupgård, som arkivet har sat over for fattigdommen i Spånhuset ved Avnø Strand. Arrangementet varer fra kl. 10-14, hvor arkivet byder på kaffe og med glæde tager imod, hvis de besøgende kan supplere med billeder og historier fra Sallerup.
Langebæk Lokalhistorie Arkiv holder traditionen tro Arkivernes Dag på en søndag, og det bliver dermed søndag den 14. november kl. 13.00 – 16.00, hvor arkivet holder årsmøde for medlemmer. (Det er muligt at melde sig ind på selve dagen, årskontingent for enkeltperson kr. 75, for en husstand kr. 100). Som foredragsholder ved årsmødet kommer forfatter Lars Techen Nielsen, som netop har udgivet sin tredje bog. Lars er opvokset i Sydsjælland, bl.a. i Stensby og Kalvehave. Han er barnebarn af tidligere førstelærer ved Stensby Skole og senere Stensved Skole, Haldor Hansen, som mange har kendt. Lars er student fra Vordingborg og har i sine unge dage læst statsvidenskab. Studierne blev dog afbrudt til fordel for en karriere i Grønlands Televæsen og i dag er han afdelingschef i TDC/YouSee.