Lokalsamfund i Bevægelse er navnet på et lovende og nyt initiativ, der skal styrke 6-12-åriges trivsel og sundhed. Projektet løber over tre år og giver i første omgang lokale kræfter i og omkring Lundby mulighed for at bygge videre på eksisterende – og iværksætte nye – aktiviteter og initiativer.
Bevægelse giver gladere børn
Børn og unge bliver gladere og trives bedre, når de bevæger sig og er en del af gode fællesskaber. Og netop det vil det nye initiativ Lokalsamfund i Bevægelse, som Vordingborg Kommune har fået mulighed for at være en del af, sætte fokus på. Her vil man sammen med lokalsamfundet bygge videre på gode og allerede eksisterende aktiviteter, men også finde nye måder at få mere bevægelse og fællesskab ind i hverdagen på.
Katrine L. Simonsen, der er projektleder i Lokalsamfund i Bevægelse, fortæller, at lokalsamfundet omkring Lundby så småt kan begynde at glæde sig:
– Hele det nye initiativ bygger på, at det er lokalsamfundet selv – både børn, unge, forældre, erhvervsdrivende, foreninger og andre gode lokale kræfter – der får mulighed for at bestemme og sætte retningen for, hvad der skal startes op, og for hvem. Målet er helt overordnet at få lavet nye, attraktive tilbud og muligheder til områdets børn og unge, som kan understøtte, at de trives endnu bedre.
– Projektet giver virkelig mulighed for at tænke nyt og kreativt, og vi har flere eksperter i børns sundhed og trivsel med om bordet, som vi kan trække på og som kan tænke med. Vi har også lidt penge at starte op med, fortæller projektlederen.
Inviterer bredt ind til brainstorm
– Vi starter med at invitere et bredt udvalg af mennesker fra lokalområdet ind til nogle forhåbentligt sjove og idérige workshops i foråret. Her bliver vi klogere på tanker, drømme og idéer for lokalområdets børn og unge. Derefter kigger vi sammen på, hvilke af idéerne vi skal arbejde videre med og hvordan vi får de gode idéer til at leve i praksis. Men der er plads til nye idéer gennem hele projektperioden, så længe der er lokal lyst og energi til at følge dem til dørs, fortæller projektlederen.
Gode erfaringer fra ind- og udland
Projektet har sin baggrund i forskning fra Australien, hvor der er gode erfaringer med at få forskellige aktiviteter sat i gang på denne måde. Samtidig har man også erfaringer fra Møn, hvor konceptet er afprøvet i mindre målestok. Projektet følges tæt af de tilknyttede forskere, og hvis det også viser sig succesfuldt Lundby, vil man arbejde for at udbrede til andre lokalområder i hele landet.
FAKTA
– Man kan læse mere på vordingborg.dk/lib
– Der afholdes åbent fællesmøde d.30. maj, hvor man kan være med til at beslutte, hvilke aktiviteter, der skal sættes i gang i området omkring Lundby
– Vordingborg Kommune har fået mulighed for at deltage i Lokalsamfund i Bevægelse gennem kommunens stærke partnerskabssamarbejde med forskningssektoren.
– Projektet afvikles i et samarbejde mellem Odsherred, Vordingborg, Halsnæs, Randers og Syddjurs Kommuner og Steno Diabetes Centrene Aarhus, Sjælland og København samt Aarhus Universitet og Deakin Universitet i Australien.
– Projektet løber i tre år frem til 2027 i Lundby, hvorefter det er hensigten, at Præstø og omegn får samme projekt.
– Projektet finansieres af fondsmidler fra Novo Nordisk Fonden og medfinansieres af alle projektets partnere.
Kilde: Vordingborg Kommune