Skriv til: redaktion@sydmedier.dk      Vordingborg, Næstved, Nykøbing F., Lundby, Langebæk, Stensved, Ørslev, Mern, Kalvehave, Bogø, Præstø, Stege, Møn, Nr. Alslev, Nordfalster

Budgetaftale i Vordingborg Kommune for 2024 – Flextur genindføres og skatten hæves med 0,6%

af | 26. september 2023 | Nyheder

Et flertal i Kommunalbestyrelsen har indgået en aftale om kommunens budget for 2024. Der er tale om en stram og ansvarlig aftale med fokus på langsigtet økonomisk planlægning og en styrkelse af kommunens likviditet, skriver Vordingborg Kommune i en pressemeddelelse.

Mandag aften blev et flertal i Vordingborg Kommunes Kommunalbestyrelse enige om en budgetaftale for 2024. Bag aftalen står Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og løsgængerne Martin Graff Jørgensen, Mette Gerdøe-Frederiksen og Heino Hahn.

Den nye budgetaftale er et tillæg til den toårige budgetaftale for 2023 og 2024, som politikerne vedtog i oktober 2022. I den oprindelig toårige aftale forpligtede forligspartierne sig til kun at træffe nye beslutninger om budgettet i 2023, hvis det var nødvendigt for at sikre en økonomi i balance. Siden den aftale blev indgået, er der sket en række ændringer i forudsætningerne for budgettet, som har betydet, at politikerne nu har måttet lave en tillægsaftale for at styrke balancen i kommunens økonomi.

Tilfreds borgmester

Borgmester Mikael Smed er meget tilfreds med indholdet i den nye aftale: ”Det er en stram, men en nødvendig og ansvarlig aftale. Vores økonomi er under ekstremt pres i disse år. Det skyldes i høj grad, at der ikke er fornuftig sammenhæng mellem de opgaver, vi skal løse, den lovgivning vi er underlagt, og den finansiering vi modtager fra staten. Vi har derfor måttet træffe en række svære beslutninger og prioriteringer gennem det seneste år for at stabilisere vores økonomi og likviditet. Men den nye aftale sikrer vi, at vi fortsat har fokus på den langsigtede økonomiske planlægning, samtidig med at vi tilfører vi ekstra penge til de mest udsatte områder blandt andet vores dagtilbud, ungeområde og ældreområde. Vi fastholder også fokus på den grønne omstilling. Hvad angår udfordringerne for den kollektive trafik er vi også blevet enige om at genindføre Flextur så hurtigt som muligt, dog med en højere takst, mens vi arbejder på at udvikle en ny og mere økonomisk bæredygtig model for ordningen. Så ud fra den vanskelige situation, vi står midt i, så synes jeg, at vi kan være godt tilfredse med den aftale, vi har indgået” siger Mikael Smed.

I tillægget til Budgetaftalen tilføres de nødvendige midler til at fastholde den nuværende service. Der tilføres yderligere penge til flere områder, herunder 17 mio. kroner til ungeindsatsen, 5 mio. kroner til det børnesociale område og 5 mio. kroner til demografiudviklingen på ældreområdet.
Der tilføres også 2 mio. kroner til ældreområdet og 5 mio. kroner til at øge den konkrete normering i dagtilbuddene. Derudover afsættes en reserve på 30 mio. kroner, som sammen med det budgetterede overskud skal bidrage til at styrke likviditeten. Den 15. november præsenterer konsulentfirmaet BDO en række forslag for kommunalbestyrelsen til såkaldte råderumsbesparelser på 20 mio. kroner i 2024 stigende til 25 mio. kroner de efterfølgende år. Kommunens MED-organisation vil som vanligt blive hørt i denne proces, og parterne bag den nye budgetaftale forpligter sig i aftalen til at blive enige om disse besparelser.

Derudover er parterne enige om at godkende de forslag til administrative besparelser, som administrationen har fremlagt. Det sker for at kunne gennemføre den administrative besparelse på 6 mio. kroner, som er resultatet af forårets økonomiaftale for 2024 mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL). Eneste undtagelse er et forslag om en fælles bogføringsenhed, som først skal revideres, inden politikerne vil tage endelig stilling til det forslag.

I anlægsbudgettet for 2024 har aftaleparterne prioriteret halvdelen af pengene til opførelse af en ny, moderne daginstitution i Præstø. Derudover er følgende projekter prioriteret i perioden:

• Renovering af cykelstier forhøjes i 2024 og frem med 0,5 mio.kr. årligt.
• Der afsættes 12 mio.kr. til renovering af den selvejende svømmehal i Moena Mønshallerne i 2025.
• Der afsættes midler til plejeboliger i 2026, hvis der mod forventning ikke etableres friplejehjem i Vordingborg Kommune.
• Mosegården istandsættes i 2024 for 2,2 mio.kr., så foreningerne kan genoptage deres aktiviteter. Der indledes en dialog med brugerne, om sammen at arbejde på at omdanne Mosegården til et klimavenligt aktivitetsområde frem mod 2030.
• Der afsættes 0,35 mio.kr. til rådgivning for at afklare behov for renovering af Pakhus 8.
• Når der er væsentlig finansiering til Sukkerfabrikkens etablering af ferieboliger og udvikling vil vi gerne indgå i en konstruktiv dialog med Sukkerfabrikken og Vejdirektoratet om at få etableret det nødvendige lyskryds.
• Renovering af havnene prioriteres i perioden.
• Der afsættes anlæg og drift til affaldssortering i de kommunale bygninger.
• Med baggrund i dialogen med Stege Handelsstandsforening om Storegades grønne standere er parterne indstillet på at gå i gang med renovering og opgradering af disse i 2024.

Aftaleparterne fastholder desuden den nuværende afbetaling på lån, som betyder, at der vil komme økonomisk luft i 2028. Der er derudover enighed om at hæve skatten med 0,6%.

Udtalelser fra de øvrige aftaleparter:

Michael Larsen, Radikale Venstre: ”I Radikale Venstre er vi glade for, at det er lykkedes at lave et budget, hvor der er blevet penge til at rulle nogle af besparelserne på Ældreområdet tilbage, at genindføre Flextur i en tilpasset model samt sikre at der også er en svømmehal på Møn i fremtiden. Vi er ligeledes glade for at det er et langsigtet budget hvor der er taget hånd om de budgetbehov der ligger og hvor vi samtidig får genopbygget kassebeholdningen. MEN det er helt grotesk, statskassen bugner af penge og samtidig er det nok det sværeste budget, jeg har været med til i mine mange år i lokalpolitik.”

Else-Marie Langballe Sørensen, Socialistisk Folkeparti: “I SF er der tilfredshed med, at vi sætter skatten op med 0,6 %. Allerede sidste år foreslog vi en skattestigning på 1 % og det er ærgerligt at tænke på, at vi kunne have overstået det første års sanktioner på hele skattestigningen, hvis der havde været enighed sidste år. SF ser det som en nødvendighed at sætte skatten op, for at vi kan fastholde lidt af den velfærd, der er så hårdt ramt i vores kommune.
Derudover er SF også glade for, at vi genindfører Flexture, at vi opfører en ny daginstitution i Præstø og at renovering af cykelstier forhøjes i 2024 og frem med 0,5 mio.kr. årligt.”

Løsgænger Martin Graff Jørgensen: ”Selvom vi stadig står overfor en række strukturelle udfordringer i Vordingborg Kommune, bl.a. takket være mangelfuld udligning mellem kommunerne og store socioøkonomiske udfordringer, er jeg glad for at vi med denne budgetaftale tager beslutninger, der er med til at stabilisere vores kommune økonomisk på den lange bane, at vi har sikret en genindførelse af Flextur og at vi samtidig har prioriteret midler til at styrke ældreområdet.”

Løsgænger Mette Gerdøe-Frederiksen: ”Det har ikke været nemt, men vi er kommet i mål med et budget, som tilgodeser de velfærdsområder, der har et dokumenteret budgetbehov. Det er glædeligt. Endvidere finder vi en løsning på Flextur, der tilføres 5 mio. kr. til dagtilbuddene. Set i bakspejlet burde vi ikke have sat vores lid til, at udligningsreformen ville sikre vores økonomi fremadrettet. Så det er ærgerligt, at vi ikke lavede en højere skattestigning sidste år.”

Løsgænger Heino Hahn: ” Det var det muliges kunst med budgettet. Der var 3 muligheder for at skaffe penge til at redde velfærden i kommunen: 1) skattestigning. 0,6% med straf, 2) provenu af grundskyld, 3) selvbudgettering. Nr. 2 og 3 er ligesom at købe en lottokupon. Der skal være stor vækst, ellers skal de betales tilbage. Kommunen har vækst på antallet af ældre, og det tæller desværre den modsatte vej. Så nej tak. Så hellere 0,6 % skattestigning. Der kommer er sparekatalog på 60 millioner sidst på året. Flertalsgruppen vil finde 20 millioner af dette katalog. Mindretallet meldte ud de ville spare 40 millioner. Jeg kunne vælge at stå uden for budgettet. Men det ville medføre, at jeg ikke ville få indflydelse på besparelserne, hvor mit fokus vil være på de ældre, syge, udsatte og børneområdet.


Email

Modtag gratis nyhedsbrev fra SydMedier.dk

* skal udfyldes

Intuit Mailchimp

Vilde Vulkaner 2024 er totalt udsolgt og klar til et rekordstort antal gæster

11.628 billetter er solgt til 213 institutioner fra hele Danmark. Tirsdag den 2. juli 2024 kl. 15.00 ankommer de første 3500 gæster til Danmarks vigtigste festival, børnefestivalen Vilde Vulkaner og onsdag den 3. juli triller de sidste mere end 8000 forventningsfulde...

Naturrum Knudshoved Odde er indviet

Borgmester Mikael Smed klippede den røde snor sammen med Nicolai Tillisch og projektleder Carsten Horup og erklærede kommunens nye naturrum for åbent d. 26. juni 2024. Det skete sammen med projektets øvrige partnere og samarbejdspartnere ved Ravn-Nature,...

Kom og deltag i Klovneløb 2024, i samarbejde med Bycentrum Vordingborg og Vordingborg IF

Der er to ruter at vælge imellem: en børnevenlig rute på 3,3 km og en rute på 6,4 km rundt om Oringepynten. Hele Slotstorvet vil blive fyldt med forskellige aktiviteter og underholdning for deltagerne. Klovneløbet er et familieløb, hvor alle der kan kravle, gå, rulle...

Der bliver fortsat liv og glade dage på dyrefronten i Nykøbing Falster, når Guldborgsund Zoo & Botanisk Have lukker til efteråret

Guldborgsund Kommune og dyreparken Pangea Park har underskrevet en aftale, der betyder, at Pangea Park overtager både dyrene og bygningerne den 1. november 2024. ”Jeg er rigtig glad for, at vi har fundet en lejer, der lever op til alle de krav, vi havde sat forud for...

Sommeren på Holmegaard Værk er spækket med oplevelser for hele familien

Sommerferien nærmer sig, og på Holmegaard Værk er man så småt klar til at byde børn og deres forældre velkommen til en række spændende og kreative aktiviteter, der garanterer en uforglemmelig sommeroplevelse for hele familien. Fra den 29. juni til den 11. august 2024...

Vær med til åbning af Naturrum Knudshoved Odde

Vær med når Borgmester Mikael Smed og Nicolai Tillisch, Rosenfeldt Gods, åbner det nye Naturrum på Knudshoved Odde - fredag den 28. juni 2024 kl. 11.00-12.30. Program: Kl. 11.00: Velkomst og tale v. Borgmester Mikael Smed Kl. 11.25: Tale ved Nicolai Tillisch,...

Mick Øgendahl indtager Vordingborg med sit nye show BAD BOY

DGI Huset i Vordingborg er stolte af at præsentere Mick Øgendahl og hans spritnye one-man show, BAD BOY, den 9. april 2025. Efter et totalt udsolgt testshow i februar vender Mick Øgendahl tilbage med sit endelige show, der lover en aften fyldt med latter og...

Vordingborg Fri Fagskole maratonsang – mange fremmødte og fantastisk vejr

Torsdag d. 20. juni 2024 er der fuld gang i maratonsang på Vordingborg Fri Fagskole - rigtig mange er mødt op til denne skønne dag i høj sol! Mikael Smed, Henrik Holmer og Knud Larsen var som de første på dagens liste over de mange gæster. Jeanet Thier, filialdirektør...

Maratonsang med tre tidligere borgmestre og én nuværende borgmester på Vordingborg Fri Fagskole

Maratonsang med tre tidligere borgmestre og nuværende borgmester Mikael Smed samt stor donation til Vordingborg Fri Fagskole skyder Maratonsangdagen i gang. Vordingborg Fri Fagskole inviterer til en festlig og musikalsk dag torsdag den 20. juni 2024, hvor der afholdes...

Møns turister skal færdes sporløst i naturen

Når turisterne ankommer til Møn denne sommer, bliver de som noget af det første mødt af en ny kampagne. Budskabet er, at gæster på Møn skal passe godt på øens natur og ikke sætte spor efter deres besøg. ”Don’t mess with Møn” og ”Hold Møn smuk”. Det er nogle af...

Sankthans Fest på Udby Kro

NØRRELYKKE & KRUSE ”DULLEN duoen har tilsammen over 50 års erfaring i underholdningsbranchen i både Danmark og Sverige, og er på Udby Kro Sankthans aften. Viveka ”Kruuse” er svensk og hun har sunget med mange dansebands i Sverige og har været i den svenske...

Møns Bank er navnesponsor for DGI Husets nye spring- og bevægelsescenter

I maj 2024 øgede Møns Bank sit samarbejde med DGI Huset ved at blive VIP-partner i DGI Netværket – og nu udvider banken atter sit engagement. ”Møns Bank har i årevis været en trofast samarbejdspartner for os,” siger direktør i DGI Huset Hans Snestrup, ”og vi er...

Team Rynkeby Østsjælland cykler mod Paris til fordel for børn med kritiske sygdomme

Team Rynkeby Østsjælland, tidligere kendt som Team Rynkeby Vordingborg, gør sig klar til at påbegynde deres årlige cykeltur til Paris for at samle penge ind til fordel for børn med kritiske sygdomme. Turen starter lørdag den 29. juni 2024 fra Rigshospitalet i...

Sommerliv 2024 i Præstø – se oversigt her

Her er en oversigt med en masse spændende ting, der sker i Præstø i sommeren 2024:

Lolland kommune og Guldborgsund kommune får en massiv saltvandsindsprøjtning til pædagogisk psykologisk rådgivning

Med aftalen om finanslov for 2024 mellem regeringen og Socialistisk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet blev det besluttet at afsætte en pulje på 50 millioner kroner i 2024...

Køng Museum sommerudstilling 2024

Køng Museum åbner sin sommerudstilling "Tekstil og keramik" lørdag den 15. juni 2024 kl. 13 på Bygaden 27, Køng, 4750 Lundby, hvor kunstnerne vil være til stede. Gudrun Pagter er væver med eget værksted. Gennem årene har hun deltaget i en lang række udstillinger på...

KFUM Spejderne Vordingborg indvier ny hytte og holder Sankthansaften

Søndag den 23/6-2024 kl. 15.30 indvier KFUM Spejderne Vordingborg ny hytte, ny fane og ny flagstang. Der bliver besøg af Dannebrogssamfundet, som har doneret både fane og flagstang/flag. Fanen bliver indviet med hjælp fra et medlem af hovedbestyrelsen i KFUM Spejderne...

Bølgebryder skal beskytte og fremtidssikre havnen i Præstø

Det har været en særligt hård vinter for kysterne i den sydøstlige del af Danmark og i Vordingborg Kommune. En lang række anlæg blev mere eller mindre ødelagt i de voldsomme storme. Der er for eksempel ikke meget tilbage af den ellers så populære badebro i Præstø, og...

BonBon-Land har overskud for tredje år i træk

BonBon-Land i Holme-Olstrup ved Næstved har overskud for tredje år i træk. Lars Fahlmann, direktør i BonBon-Land, siger: ”Jeg er stolt over at kunne meddele, at BonBon-Land igen har fået overskud efter et succesfuldt 2023. Vores overskud blev på 1,1 mio efter skat....

Bålet tændes atter til Sankthansaften på Danmarks Borgcenter

I Danmarks markeres midsommeren med Sankthans. Her tænder vi bål og synger fællessang. Ifølge traditonen skal Sankthans-bålet holde onde ånder og væsner væk, og det menes, at skikken går helt tilbage til 1600-tallet - eller måske endnu længere. Sankthansaften er en af...

Havnefest i Næstved skal skabe liv og aktivitet i den kommende havnebydel

Europæisk madmarked, et tivoli, en scene med musik, dans og stand up, havnevandringer og meget mere rykker den 18. – 22. juni 2024 ind på Næstved Havn. Samtidig inviteres alle til at give deres ønsker, drømme og ideer til den nye bydel. Næstved Havns aktiviteter inden...

STARS udpeget som regionalt spillested for perioden 2025-2028

Spillestedet STARS i Vordingborg har netop modtaget de glade nyheder fra Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik om at STARS er udpeget som regionalt spillested for perioden 2025-2028. Der er tale om en genudpegning da STARS også i indeværende periode er...

Sejl og vindplader er på plads på Bogø Mølle – klar til åbning efter restaurering

På trods af udfordringer med vejret lykkedes det at få sejl og vindplader sat på Bogø Mølle tirsdag d. 4. juni 2024. Og dermed er Bogø Mølle klar til åbning efter restaureringen. Åbningen foregår søndag d. 16. juni 2024 fra klokken 10 til 18. Se program for dagen...

Grundlovsvandring på Borgen

Onsdag den 5. juni 2024 fejrer vi Grundloven og demokratiet i Danmark. Men vidste du, at Vordingborg gennem historien har dannet centrum for flere skelsættende lovgivninger - og faktisk også dannelsen af det demokrati, vi kender i dag? Til denne særlige...

Sankt Hans i Præstø 2024

Sankt Hans 2024 i Præstø byder på Børne Sankt Hans, DJ, Hekse konkurrence, madboder og stemningsmusik og båltale v/ Borgmester Mikael Smed. Se hele programmet her:

Musik af Kim Larsen og Gasolin på Udby Kro

Du kan opleve musik af Kim Larsen og Gasolin på Udby Kro lørdag 8. Juni 2024 med Bandet Munch & Broderskabet. Munch og Broderskabet optræder kl. 20-22.30. Billetsalg her: https://www.billetsalg.dk/Event/Gasolin%20sunget%20af%20Munch%20%26%20Broderskabet/5950...

Sidste etape af områdefornyelsen i Nykøbing Falster midtby

En renovering af St. Kirkestræde og dele af Rådhusstræde og Langgade i Nykøbing Falster er sidste etape i den store områdefornyelse, som midtbyen har været igennem med start på Torvet tilbage i 2018. Sløret er blevet løftet for de nye planer, som Teknik, Klima og...

Frederiksminde i Præstø beholder sin Michelin-stjerne i 2024

Udover Michelin-stjernen har Hotel Frederiksminde også for tredje år i træk modtaget Michelins grønne bæredygtighedskløver. Stort tillykke til Hotel Frederiksminde, der ligger smukt placeret ved Præstø fjord. Det er muligt at spise både ude og inde - begge steder med...

Billetsalget til Oktoberfesten 2024 i DGI Huset Vordingborg er skudt i gang

DGI Huset Vordingborg inviterer til årets store Oktoberfest, der løber af stablen lørdag den 21. september 2024. Billetsalget er kommet rigtig godt fra start, og der er lagt op til en aften fyldt med tysk tradition, fed musik og festlig stemning. 1 liters fadøl I 2023...

Ny bagermester hos KonditorBager i Vordingborg

Som ny bagermester hos KonditorBager i Vordingborg, vil Danni Bendix Engmann gøre sortimentet mere moderne og tidssvarende i samarbejde med bagerforretningens medarbejdere. Vendt tilbage til hjemegnen Efter 12 års bagerarbejde i København er Danni Bendix Engmann, der...