Fredag 1. april åbner Danmarks Borgcenter med et forrygende program for sæsonen, der blandt andet byder på hele to nye udstillinger i samarbejde med designer Jim Lyngvild. Og allerede dagen efter, lørdag den 02. april, fejrer museet åbningen med gratis øl og sæsonkort til de første 100 besøgende.
Det kan måske lyde som en aprilsnar, men det er det ikke, garanterer Danmarks Borgcenter, når museet fredag 01. april åbner for endnu en museumssæson sprængfyldt med historiske oplevelser.
Og allerede dagen efter, lørdag 02. april, fejrer museet åbningen med bravour, når der inviteres til gratis øl og sæsonkort til de første 100 personer, der indfinder sig på ruinterrænet ved foden af Gåsetårnet, hvor museet til daglig huserer.
“Det er en festdag, når vi åbner museet – og det skal kunne mærkes i byen. Derfor har vi helt ekstraordinært valgt, at vi fejrer åbningen af den nye sæson med gratis øl og sæsonkort til de første 100 besøgende allerede dagen efter åbningen – nærmere bestemt lørdag 02. april”, fortæller eventchef, Kristoffer Rosner, og fortsætter:
“Alt man skal gøre er bare at møde op og stille sig i kø, og er man blandt de første 100, giver vi altså helt kvit og frit et sæsonkort, der gælder resten af sæsonen på Danmarks Borgcenter. Øllen vil jeg nok anbefale, at man drikker inden da”, siger han med et smil.
Foruden øl og sæsonkort er der desuden levende jazzmusik på Restaurant Borgens smukke udeareal, der også denne dag slår dørene op. Så skulle man ikke være blandt de første 100, er der altså stadigvæk god grund til at dukke op og nyde lidt god musik og måske et stykke lækkert, hjemmelavet smørrebrød i det – forhåbentligt – dejlige vejr.
Masser af historisk valuta for sæsonkortet
Og faktisk er der ekstra god grund til at blive en af de første 100 besøgende netop denne dag. Danmarks Borgcenter har nemlig hele tre udstillinger på programmet i løbet af året, så der er masser af historisk valuta for sæsonkortet.
Sæsonen indledes hvor den gamle slap med udstillingen ‘Skeletterne på Borgen’. Her kan man som besøgende opleve otte skeletter i hver deres kiste, som de blev fundet i deres grave – lige her på borgen. Nogle mangler knogler og kranier. Andre er komplette og viser alle de spor, som arkæologerne kan bruge til at komme nærmere en identitet. Men alle fortæller de en historie om det levede liv i middelalderen. Fra sygdom og død til arbejdet i marken over krig, børnedødelighed og meget mere.
Fælles for dem er desuden, at de ligger uden låg eller glas over sig, hvilket i praksis betyder, at man kan komme helt tæt på og studere dem på nærmeste hold.
“Man kan faktisk komme så tæt på skeletterne, at man kan kysse dem – selvom det naturligvis ikke er tilladt”, forklarer eventchef, Kristoffer Rosner.
Senere på året, nærmere bestemt den 15. juni på selve Valdemars Dag præsenterer Danmarks Borgcenter desuden to helt nye udstillinger i samarbejde med designer, Jim Lyngvild. Her erobrer dronningerne magten i Vordingborg, når museet fortæller historierne om middelalderens magtfulde dronninger. Fra Margrete 1. over Bengerd, Dagmar, Margrete Sprænghest og Sofia af Minsk, der alle havde deres gang på borgen i Vordingborg. Til udstillingen skaber Jim Lyngvild en række helt nye iscenesatte portrætter af dronningerne, der manifesterer deres vigtige rolle på borgen og deres stærke indflydelse på magten.
Samtidig med dronningerne overtaget magten åbner også udstillingen ‘Bod og Diamanter’, hvor selvsamme Jim Lyngvild genskaber de russiske zarsmykker, der blev skilt, solgt og spredt for alle vinde efter Den Russiske Revolution i 1917. I montrerne kan publikum her opleve de overdådige smykker som brocher, halskæder, diademer og kroner, der er blevet rekonstrueret ud fra historiske fotos og genskabt i sølv og zirkoner.
‘Skeletterne på Borgen’ kan opleves på Danmarks Borgcenter i perioden 01. april – 03. juni 2022, mens ‘Magtens dronninger’ og ‘Blod og diamanter’ kan opleves i perioden 15. juni – 23. oktober 2022.
Billetter kan købes på www.danmarksborgcenter.dk.
Masser af aktiviteter på museet
Foråret og sommeren på Danmarks Borgcenter byder foruden de nye udstillinger også på en perlerække af foredrag om alt fra de nye udgravninger på Borgterrænet til historien om Petersværft og en tur til Masnedø Fort – og meget mere.
20. april åbner foredragsrækken med foredraget ‘Udgravninger i Vordingborg’, hvor faglig leder på Danmarks Borgcenter, Nanna Holm, tager publikum med på en arkæologisk rejse ind i Vordingborgs indre. Til foredraget vil man høre mere om sidste sommers udgravninger på højborgen og blive klogere på, hvad arkæologerne fandt og ikke fandt, samt hvilken betydning udgravningen og resultaterne har på historien.
Dette følges op af endnu et arkæologisk foredrag om den største borg fra vikingetiden onsdag den 11. maj, hvor arkæolog og museumsinspektør på Museum Lolland-Falster, Leif Plith Lauritsen, tager deltagerne med på en historisk rejse tilbage til fortiden, når han fortæller om jagten på borgen.
Alt sammen krydres det med ture og vandringer ud af huset.
Program
16. marts: Lort og lagkage
20. april: Udgravninger i Vordingborg
30. april: Historien om Peters Værft
11. maj: Den største borg fra Vikingetiden
22. maj: På tur til Masnedø Fort
5. juni: Grundlovsvandring
26. juni: Havevandring i Historisk Botanisk Have
03. juli: Valdemar Atterdags Vordingborg
06. juli: Borgens historier
24. juli: Havevandring i Historisk Botanisk Have
03. august: Borgens historier
Køb billetter, og se hele forårets program på www.danmarksborgcenter.dk/kalender.

Oplev otte tidligere beboere på Borgens historier i udstillingen ‘Skeletterne på Borgen’, der løber frem til 03. juni. Foto: Emilie Theresa / Museum Sydøstdanmark