Fredag d. 1. april 2022 åbner Danmarks Borgcenter med et forrygende program for sæsonen. Det byder på to nye udstillinger i samarbejde med Jim Lyngvild – bl.a. med fokus på magtens dronninger. Men også arkæologiske foredrag om toiletternes historie og nye forskningsresultater fra sommerens udgravninger på Borgterrænet er nogle af de emner, Borgcentret tager under kærlig behandling.
Snart er det dronningernes tur til at få deres historie fortalt. Valdemarsdag, 15. juni, åbner Danmarks Borgcenter dørene for hele to nye udstillinger, som bliver til i samarbejde med designer Jim Lyngvild. De fortæller begge voldsomme historier om magt, mord, intriger og strategiske alliancer – men i to forskellige tidsperioder.
Magtens dronninger
‘Magtens dronninger’ sætter fokus på dronninger som Margrete 1., Bengerd, Dagmar, Margrete Sprænghest og Sofia af Minsk, der alle havde deres gang på borgen i Vordingborg. Til udstillingen skaber Jim Lyngvild en række helt nye iscenesatte portrætter af dronningerne, der manifesterer deres vigtige rolle på borgen og deres stærke indflydelse på magten.
Blod og diamanter
I udstillingen ‘Blod og diamanter’ genskaber Jim Lyngvild de russiske zarsmykker, som blev skilt, solgt og spredt for alle vinde efter Den Russiske Revolution i 1917. I montrerne kan publikum opleve de overdådige smykker som brocher, halskæder, diademer og kroner, der er blevet rekonstrueret ud fra historiske fotos og genskabt i sølv og zirkoner.
‘Magtens dronninger’ og ‘Blod og diamanter’ kan ses på Danmarks Borgcenter 15. juni – 23. oktober 2022.
I Vordingborgs indre
Foråret på Danmarks Borgcenter byder på en perlerække af foredrag om alt fra toiletternes historie og de nye udgravninger på Borgterrænet til historien om Petersværft og en tur til Masnedø Fort.
16. marts åbner foredragsrækken med ‘Lort og lagkage’, hvor publikum sammen med de to museumsinspektører Annemette Kjærsgård og Anna S. Beck får en arkæologisk introduktion til de ældste lokummer, vi kender fra vikingetid og middelalder. Ved at studere de praktiske foranstaltninger omkring det at gå på toilettet; konstruktioner, indretning og ikke mindst, hvor lortet ender, kan man lære meget om en given tid og kultur.
Det bliver fulgt op 20. april af ‘Udgravninger i Vordingborg’, hvor faglig leder på Danmarks Borgcenter, Nanna Holm, tager publikum med på en arkæologisk rejse ind i Vordingborgs indre. Til foredraget vil man høre mere om sidste sommers udgravninger på højborgen og blive klogere på, hvad arkæologerne fandt og ikke fandt, samt hvilken betydning udgravningen og resultaterne har på historien.
16. marts: Lort og lagkage
20. april: Udgravninger i Vordingborg
30. april: Historien om Peters Værft
11. maj: Den største borg fra Vikingetiden
22. maj: På tur til Masnedø Fort
5. juni: Grundlovsvandring
26. juni: Havevandring i Historisk Botanisk Have
Køb billetter, og se hele forårets program på www.danmarksborgcenter.dk/kalender.
Skeletterne på borgen
Frem til de nye udstillinger åbner valdemarsdag, kan publikum stadig nå at opleve udstillingen ‘Skeletterne på borgen’ i udstillingsbygningen på Danmarks Borgcenter. I otte kister ligger en række skeletter, som de blev fundet i deres grave. Nogle mangler knogler og kranier. Andre er komplette og viser alle de spor, som arkæologerne kan bruge til at komme nærmere en identitet. Fælles for dem er, at de ligger uden glas. Man kommer altså til at befinde sig i samme rum som en lille flok mennesker, der i middelalderen gik, levede og døde på borgen.
Billetter kan købes på www.danmarksborgcenter.dk.