Foreningslivet er udfordret, hvad kan vi gøre?
Der er godt gang i foreningslivet – især seniorerne stormer ind i foreninger. De fleste sukker også efter nye og meget gerne yngre kræfter til at drive foreningerne.
Det er vist de færreste foreninger, hvor der er kampafstemninger om bestyrelsespladserne, og jævnligt kan vi læse i avisen, at en forening trues af lukning, da man ikke kan finde nogle til at sidde i bestyrelsen.
”Vi kan enten sidde på hænderne og gøre mere, som vi plejer, eller tage debatten” siger Mona Hvid – en af forfatterne til debatbogen: ”Kulturmotoren – et bud på et nyt ForeningsDanmark.”
”ForeningsDanmark er noget af det særlige ved Danmark. Det har været en vigtig faktor i opbygningen af det rige land, som vi har. Foreningerne er med til at skabe vores kultur – er med til at træne os i at leve i et demokratisk land. Nu står verden overfor eller midt i store forandringer, som påvirker os alle, også foreningslivet – så derfor er det også tid til at forny det” fortsætter Henrik Bjørn Olsen, som er den anden af bogens forfattere. De to har arbejdet sammen i 9 år om udvikling af landdistrikterne i Landliv.
Udfordringerne for foreningerne er ikke nye
Tendensen er, at det er bestyrelsen, der laver alt arbejdet. Medlemmerne er blevet reduceret fra at være medlemmer til at være forbrugere, som bare kan komme til arrangementerne, som bestyrelsen har stablet på benene. ”Og det er ikke meningen med en forening – det er et fællesskab, hvor man også bidrager” påpeger Mona Hvid.
Coronaen gjorde det tydeligt for de fleste, at vi har brug for fællesskaber – og her er foreninger en del af løsningen.
”Bogen er kommet til under coronaen, krig i Europa, energikrise m.m. og det er vist klart for alle, at vi nu må gentænke vores måde at leve på. Også gentænke vores fællesskaber, da det kan være nøglen til at komme igennem nogle af disse udfordringer.
Landliv var i gang med Kulturmotorprojektet med tilskud fra Landdistriktspuljen, hvor vi skulle udvikle og afprøve nye måder, hvor foreninger ikke lukker sig om sig selv, men bruger den styrke det er at samarbejde på tværs. Lokalområder fra Mors/Thy og foreninger fra Århus arbejdede sammen, skulle netop til at afprøve ideerne gennem en stor frivillighedsfestival, da Danmark lukkede ned. Da vi skulle i gang igen, så lukkede Århus en ekstra gang, inden vi igen alle blev lukket ned.
Så det blev ikke til nogen frivillighedsfestival, men en debatbog med ideer og tanker til, hvordan styrker vi ForeningsDanmark. Bogen er IKKE en facitliste” understreger Henrik Bjørn Olsen ”men en opfordring til at se nye muligheder i foreningslivet – også for unge, der gerne vil skabe noget nyt og anderledes, men selvfølgelig også for alle dem, der allerede nu laver et fantastisk arbejde.”
”Kulturmotoren” kan hentes på Kulturnatten i Nykøbing F og få en snak med Mona Hvid i Glassalen på biblioteket kl. 17-21, eller få den tilsendt (koster portoen) – kan bestilles på mona@monahvid.dk. Bogen kan downloades på landliv.dk.