Holmegaard har i generationer været en hjørnesten i Næstveds historie. I 2025 fejres glasværket 200-års jubilæum med to store jubilæumsudstillinger, der hylder håndværket, kulturen og den lokale identitet. Fejringen kulminerer i en designfestival, der samler publikum til en weekend fyldt med festlige oplevelser.

Glasorkesteret URANIA spiller for fuld udblæsning til Holmegaards 125-års jubilæum. Foto: Arkivfoto
For mange i Næstved og omegn er Holmegaard Glasværk mere end blot en fabrik – det er en del af byens sjæl og identitet. I 200 år har glasværket ikke kun formet danske designklassikere, men også skabt arbejdspladser, håndværkstraditioner og fællesskab.
Nu fejrer Holmegaard Værk jubilæet med to store jubilæumsudstillinger – “FEST” og “GNIST”. Hvor FEST dykker ned i Holmegaards betydning for danskernes liv set gennem festlige begivenheder, fokuserer GNIST på, hvordan den kreative gnist fortsat brænder, og er med til at forme fremtidens glasværket på Holmegaard Værk.
“Holmegaard Glasværk er et stykke levende industrihistorie, som vi i Næstved kan være stolte af. I 200 år har glasværket ikke blot skabt glas, men også arbejdspladser, håndværk og en stærk identitet for området. Det er den historie, vi vil fortælle og fejre i 2025”, siger udstillingschef Kristoffer Rosner Rydahl.
Holmegaard – Næstveds stolthed gennem generationer
Holmegaard Glasværk blev grundlagt i 1825, og voksede hurtigt til at blive en af Næstveds vigtigste arbejdspladser. I årtier var glasværket et samlingspunkt, hvor generationer af lokale arbejdede side om side for at skabe det, der sidenhen er blevet nogle af Danmarks mest ikoniske glasdesigns.
I takt med at glasværket voksede, opstod der et helt samfund omkring det. Mange af de ansatte boede i glasbyens arbejderboliger, hvor Holmegaard ikke blot var en arbejdsplads, men hele deres liv.
“Mange i lokalområdet har en relation til Holmegaard – enten gennem familie, der har arbejdet der, eller fordi de selv har besøgt værket. Vi håber, at vores jubilæumsudstillinger vil vække minder og vise, hvor vigtig Holmegaard har været for Næstveds udvikling,” siger Kristoffer Rosner Rydahl.
Jubilæet markeres med to store udstillinger på Holmegaard Værk.
FEST – Historien om Holmegaard-glas i danskernes liv
Fra kongehusets gallamiddage til parcelhushjemmets fødselsdage viser FEST, hvordan Holmegaard altid har været en del af danskernes festlige liv gennem 200 år.
Udstillingen bevæger sig gennem fem fest-tematikker, der hver især belyser festen set gennem Holmegaard-glasset. Fra glas brugt ved kongelige begivenheder som kroninger, bryllupper og banketter til livets fester og de store milepæle i menneskers liv – konfirmationer, bryllupper og dåb – over folkefester, forbrugsfester og fester på glasværket.
Og særligt sidstnævnte har måske en helt særlig betydning for mange mennesker i området. Udstillingschef, Kristoffer Rosner Rydahl, forklarer:
“Glasværket var ikke kun en arbejdsplads, men også et levende fællesskab af mennesker, der fejrede egne festlige mærkedage. Gennem historien har man holdt store jubilæumsfester og interne designkonkurrencer”.
“Når glasarbejderne festede, gjorde de det naturligvis med deres eget håndværk i centrum. Her udviklede man særlige unika-glas, der blev blæst og slebet til lejligheden – og nogle af disse er stadig i museets samling. Man kan derfor glæde sig til at beundre en hel række af disse sjældne glasobjekter, skabt af glasværkets egne folk til tidligere tiders fester på fabrikken”.
Udstillingen består af 200 genstande – ét for hvert år jubilæumsår.
GNIST – Fremtidens glaskunst på Holmegaard
Mens FEST ser tilbage i tiden, kigger GNIST fremad. I en ny gruppeudstilling har fire af Europas mest visionære kunstnere – Frida Fjellman, Helle Mardahl, Maria Koshenkova og Hanna Hansdotter – skabt nye spektakulære glasværker, der udforsker glassets muligheder og grænser som kunstnerisk materiale.
Udstillingen kaster et blik på nutidens Holmegaard Værk, hvor den kreative gnist fortsat brænder stærkt og udforsker, hvordan kunstnere og designere fornyer og udfordrer traditionen og former fremtidens glasværk på ny.
Åbner FEST med en fest
Når Holmegaard Værk slår dørene op for FEST og GNIST, bliver det ikke kun med fest i form af udstillingerne. Museet har nemlig valgt at tage temaet helt bogstaveligt, og åbner derfor op med en designfestival, der løber af stablen i åbningsweekenden den 05. og 06. april.
Til festivalen kan man se frem til at opleve glaspustershows med kunstnerne fra GNIST-udstillingen, gøre et kup på det antikke glasmarked, besøge det gratis designmarked med 40 stande, gå på glas med en fakir, høre glasorkesteret URANIA, tage på vandringer i glasbyen, spille på glas og meget mere.
“Designfestivalen sætter rammen for hele jubilæumsåret. Det er et fest-år, og det var derfor helt naturligt, at vi skulle åbne FEST med en fest”, forklarer Kristoffer Rosner Rydahl.
En del af dansk kulturarv
Holmegaard er ikke bare glas – det er dansk design, kultur og historie i flydende form. I 200 år har Holmegaard været en fast del af det danske hjem – fra de første mundblæste flasker til de ikoniske vinglas, der stadig sælges den dag i dag.
Praktisk info
Udstillingsperiode: 05. april – 19. oktober 2025
Sted: Holmegaard Værk
Adresse: Glasværksvej 55, 4684 Holmegaard
Se mere på www.holmegaardvaerk.dk

En ung Kronsprins Frederik puster glas på Holmegaard Glasværk. Foto: Arkivfoto.