Fredag den 9. august 2024 er der mulighed for at se nærmere på et nyt tiltag, der skal være med til at forbedre biodiversiteten i vores havmiljøer, når 25 nye biohuts indvies på Klintholm Havn. Biohuts kaldes også fiske-børnehaver i daglig tale, hvilket bedre forklarer den funktion de har i havnen under vandet.
En fiskebørnehave består, kort fortalt, af et tråd-bur med en indre kerne af fortrinsvis muslingeskaller, der fastgøres under nogle af bådebroerne i havnen. Her kan fiskeyngel gemme sig og vokse sig større i fred, samtidig med at der skabes mere biodiversitet i havnen. Det franske firma ECOCEAN leverer og installerer de i alt 25 fiskebørnehaver i Klintholm havn i løbet af uge 32. ECOCEAN har patent på Biohut-konstruktionen, der er et velafprøvet og videnskabeligt dokumenteret koncept, der skaber positiv effekt på biodiversiteten, hvor de installeres.
Udvalgsformand for Klima- og Teknikudvalget i Vordingborg Kommune Anders J. Andersen vil indvie fiskebørnehaverne sammen med formand for Vandklubben Klintholm Havn Jesper Carlson og Ole Eskling fra Klap Hesten. Vandklubben er vært ved et glas bobler eller juice til de fremmødte, hvor du også kan få en snak med de involverede.
”Det er sikkert ikke gået nogen forbi med den massive medieomtale, at havet gisper og råber på hjælp. Fiskebørnehaverne er det første tiltag, og samtidig startskuddet på en længere indsats, for at hjælpe havet mod en øget biodiversitet”, udtaler udvalgsformand Anders J. Andersen og fortsætter:
”Jeg vil gerne rose det samarbejde mellem Vandklubben, frivillige og kommunens administration, der har gjort det muligt at etablere fiskebørnehaverne. Sammen kan vi effektivt løfte opgaverne og i dette tilfælde til gavn for biodiversiteten under overfladen. En stor tak til de meget engagerede frivillige”.
Hos Vandklubben glæder man sig også til udsigten til at få fiskebørnehaverne til Klintholm Havn:
“På vegne af Vandklubben Klintholm Havn er vi enormt stolte og glade over, at vi er med til at etablere 25 fiskebørnehaver i havnen. Vi har et mål om som forening at bidrage til et bedre havmiljø, og der er fiskebørnehaverne et vigtigt bidrag,” siger Vandklubbens formand Jesper Carlson og fortsætter:
”Som brugere af havet i form af vores vandaktiviteter i foreningen, har vi også et ansvar for tage vare på livet i havet. Med vores store havfokus som forening, håber vi på at inspirere andre “vand” foreninger til at gå samme vej, så vi sammen som foreningsdanmark kan være med til at genoprette vores pressede havmiljø.”
Med åbningen af fiskebørnehaverne i Klintholm Havn tages der samtidig hul på en flerårig indsats for at fremme biodiversiteten i havet langs kommunens kyster. I de kommende år bliver der også etableret et forsøgsstenrev ud for Møns Kyst.
Tiltagene skal formidles som læringssteder for naturbaserede løsninger, så andre kan lære af og blive inspireret til selv at deltage i andre genopretningsprojekter. Klintholm Havn vil i den forbindelse blive udviklet til et ”hot-spot” for formidling af biodiversiteten under havets overflade og øge folks viden om livet under havet samt hvordan vi kan fremme biodiversiteten.
Fakta om projekt Supported by Nature:
Supported by Nature er et samarbejdsprojekt for det internationale netværk af UNESCO biosfæreområder omkring Østersøen, kaldet Biosphere for Baltic. Projektet har til formål at øge forståelsen af naturbaserede løsninger, og hvordan de bidrager til forbedrede miljøforhold og fremme af biodiversiteten I Østersøen. Det langsigtede mål er, at et bedre vidensgrundlag vil føre til hyppigere og mere fyldestgørende brug af naturbaserede løsninger i planlægningsprocesser, samt i land- og havforvaltning. I løbet af projektet vil der blive udviklet mindst 13 læringssteder om naturbaserede løsninger, med særlig fokus på temaerne multifunktionelle vådområder, kystvandshabitater og vandløbsrestaurering.
Projektet vil afprøve metoder til etablering af læringssteder om naturbaserede løsninger i samarbejde med lokale interessenter, samt metoder til at øge forståelsen for naturbaserede løsninger og hvordan de kan bidrage til bedre biodiversitet i Østersøen.
Supported by Nature er finansieret af EU gennem Interreg Baltic Sea Region program 2021-2027 og blev bevilget som et kerneprojekt under prioritet 2: Vandsmarte samfund.
Projektpartnere er Rönneby Kommun (Leadpartner, Sverige), Turku University of Applied Sciences (Finland), Estonian University of Life Sciences (Estland), Słowinski National Park (Polen), Sydøstlige Rügen Biosfærereservat (Tyskland), Vordingborg Kommune (Danmark), Marine Education Center i Malmø (Sverige), Kristianstads Kommune (Sverige) og Nedre Dalälven Association (Sverige).
Associerede partnere er byen Pargas (Finland), Hiiumaa Development Centre (Estland) og Swedish University of Agricultural Sciences (Sverige).
Projektet løber fra 2023 til 2026 og har et totalbudget tæt på 4,5 mio. euro. Budgettet finansieres med 3,6 mio. euro fra interreg programmet og resten finansieres af projektpartnerne.
Kilde: Vordingborg Kommune