Den 29. marts var der preview på den nye udstilling på Danmarks Borgcenter, som åbner lørdag den 1. april 2023. Jim Lyngvild har designet udstillingen og sammen med museet bød han de inviterede velkommen.
Det var en særligt inviteret skare der fik lov at få første kig på den nye udstilling, hvor fem danske dronningers genskabte smykker bliver vist frem. Men i sin tale lagde Jim Lyngvild vægt på, at han ønsker sig at alle kronjuveler med tiden kan blive udstillet i Vordingborg. “Du skal til lommerne”, sagde han, og pegede med et smil på Borgmester Mikael Smed. “Jeg håber ikke det er sidste gang vi skal lave udstilling her på museet, for der er så meget god historie at fortælle.” fortalte Jim Lyngvild.
Borgmester Mikael Smed tog også godt i mod invitationen, og komplimenterede Museum Sydøstdanmark og Danmarks Borgcenter for at have modet til at samarbejde med Jim, som kommer med et andet syn på historien og måden at formidle den.
“At kunne have udstillinger i international klasse, det trækker mennesker til, og når der kommer mennesker, så kommer der liv i byen. Det giver jo et øget engagement for os der bor her. Vi får også mulighed for at komme ind og opleve sådan nogle flotte udstillinger, så alt i alt er det jo bare helt perfekt og man kan kun være stolt og glad.” fortæller Mikael Smed.
Gamle sagn, historiske kilder og god fantasi
Den nye udstilling er en udvidelse af den eksisterende udstilling “Magtens Dronninger – Blod og Diamanter”, som også var inspirationen til at lave smykkerne.
“Idéen til at genskabe kronjuvelerne blev egentlig lavet da vi lavede “Blod og diamanter”-udstillingen nede i kælderen. Der har vi jo lavet de russiske og franske kronjuveler, som ikke findes længere. Så sad jeg og tænkte, om man også kunne prøve at tage fat i de danske. Vi havde været i gang med de danske dronninger her på borgcenteret. Det viste sig så at være en lidt større udfordring, for vi ved ikke særlig meget om de danske kronjuveler. Vi ved noget om dem der er på Rosenborg, men inden da der er de altså forsvundet i tågerne. Det var sådan, så den ene konge fik lavet den gamle konges krone om til sin egen krone, så man genbrugte ikke – det er kun noget i moderne tid, at man genbruger. Så der er meget der er forsvundet og der er rigtig meget viden der er gået tabt. Men ved at gå tilbage i nogle få kilder og ved at se på gravmonumenter både i Danmark og Europa, så kan man faktisk se hvordan konger og dronningers kroner har set ud, næsten i 1000 år, og det er det, der er idéen.” fortæller Jim Lyngvild om idéen og inspirationen til udstillingen.
Smykkerne er alle designet og skabt af designer Jim Lyngvild, som altid har haft en stor interesse for den danske historie og for alt der skinner og funkler. Udstillingen er skabt ud fra historiske arkiver, gamle sagn, motiver og afbildninger, og så en god portion fantasi.
“Noget der har skinnet og noget der var smukt, det har altid fascineret mig. Der skal en del fantasi til, men heldigvis så er det sådan, at hvis man kigger udenfor Danmarks grænser, så er der jo mange af dronningerne der netop kommer udenfor Danmarks grænser. Det er faktisk meget få dronninger der kommer fra Danmark. Så tager man sådan en som Dagmar, så kommer hun fra Bøhmen, eller det der i dag er Tjekkiet, og der kan man jo se på hvad de har på deres nationalmuseum af kroner. Så har de måske noget fra samtiden og så kan vi begynde at parre og sige: ‘Kunne Dagmars krone have set sådan ud’, eller dronning Bengerd, hun kom fra Portugal. Hvordan så Portugals smykker ud på den her tid. På den måde kan vi lave et patchwork-tæppe af noget der er sat sammen til måske at være sådan som de danske kronjuveler kunne have set ud. Der er meget gætværk i det.” fortæller Jim Lyngvild.
En af kronerne er eksempelvis genskabt ud fra motiver på Kong Kristoffers sarkofag i Sorø Slotskirke. “Den er bare i bronze, så hvordan stenene har set ud og hvordan farverne har været, det ved vi ikke, men der gætter jeg mig så til det.” fortæller han.
Efter velkomst og taler kunne de indbudte så få syn for sagen, da udstillingen åbnede. Jim Lyngvild gik med gæsterne rundt og fortalte entusiastisk om smykkerne og historierne om personerne bag.
Et samarbejde med spræl i
“Jim er med til at sætte spræl i museet, for han er kreativ og han gør ting som vi normalt ikke gør. Han udfordrer os alle sammen og det gør også, at vi lige pludselig kan skabe nogle udstillinger som er helt, helt anderledes end det man ser rundt omkring på museerne, så ham er vi meget glade for. Det er nærmest sådan at hver anden dag, så kommer Jim til mig med en ny spændende idé, og jeg tænker tit, ‘bare vi kunne gør det hele’. Nogle gange gelejder jeg ham videre til andre museer og siger ‘se, der er altså et eller andet her’.” fortæller Keld Møller Hansen, direktør på Museum Sydøstdanmark om samarbejdet.
Sammen med smykkerne kan besøgende kaste deres blik på nogle smukke iscenesatte portrætter af de fem dronninger, som alle havde tilknytning til borgen i Vordingborg, og som havde indflydelse på magten i deres tid. Men der drømmes om mere i fremtiden.
“Forhåbentlig er det her kun startskuddet til en endnu større udstilling, hvor vi kan lave hele kongerækkens kronjuvels-udstilling. Alt det der ligger forud for Rosenborg, for på Rosenborg har vi jo Christian den 5.’s krone og Christian den 4.’s krone. Hernede kunne det være hele Danmarks skatkammer for alle de andre dronninger og konger, hvordan de kunne have set ud.”