Når Danmarks Borgcenter åbner 1. april 2023, bliver det med en række helt nye og aldrig-før genskabte kronjuveler til museets magtfulde dronninger designet af museets aktuelle designer, Jim Lyngvild.
Det kan måske lyde som en aprilsnar, men det er det ikke. Når Danmarks Borgcenter slår dørene op for en ny sæson d. 1. april 2023, bliver det med en række helt nye og aldrig-før genskabte kronjuveler til middelalderens magtfulde dronninger.
Sidste år slog Danmarks Borgcenter dørene op for den succesfulde udstilling ‘Magtens Dronninger’, der er blevet til i samarbejde med designer Jim Lyngvild. Her kunne besøgende møde syv af middelalderens magtfulde dronninger og blive klogere på deres rolle i spillet om borgen og magten. Og nu er turen så kommet til at genskabe dronningernes kronjuveler.
Helt konkret drejer det sig om kronerne til Margrete 1., Sofia af Minsk og Agnes af Brandenburg samt halskraverne til dronningerne Dagmar og Berengária.
“Kilderne om de danske dronningers kronjuveler er mangelfulde – og de få kilder, vi faktisk har, ligner noget en mund- og fodmaler kunne have lavet. Derfor har jeg søgt inspiration i udenlandske hoffer fra samme periode og skabt kronjuvelerne i en stil, som man kunne formode, at de havde set ud”, fortæller Jim Lyngvild og fortsætter:
“Det betyder også, at kronjuvelerne hver især har et unikt særpræg, der tager udgangspunkt i den enkelte dronnings ophav og baggrund. For eksempel kommer én fra Portugal, en anden fra Minsk og en tredje fra Böhmen. Og det vil man altså kunne se, når man kigger på dem – det gør dem også meget mere spændende at kigge på, end hvis det bare havde været fem ens smykker”.
Vil genskabe de kongelige kronjuveler
At Danmarks Borgcenter nu går ind og genskaber fem af dronningernes kronjuveler er dog kun starten på noget større. Det forklarer museumsdirektør, Keld Møller Hansen:
“Alt stort har en begyndelse. Og det her bliver forhåbentlig begyndelsen på noget rigtig stort. Vores ambition er at genskabe de danske dronninger og kongers kronjuveler i et kæmpestort funklende skattekammer – noget der aldrig før er gjort”.
Og netop denne begyndelse fejrer museet ved at give gratis adgang til de første 100, der besøger Danmarks Borgcenter på åbningsdagen 01. april.
Åbningsdagen vil desuden byde på taler af borgmester, Mikael Smed, samt bestyrelsesformand for Museum Sydøstdanmark, Torben Nielsen.
Om udstillingen
Vordingborg er bedst kendt som kongernes by, men med udstillingen ‘Magtens dronninger’ fortæller Danmarks Borgcenter for første gang hele historien om dronningernes rolle i spillet om borgen og magten.
“Vi kender historien om Margrete 1., og vi har set de smukke kalkmalerier og malede portrætter af middelalderens dronninger. Men hvem var de egentlig, og hvilken magt havde de? Med udstillingen sætter vi fokus på den store indflydelse i magtens centrum, som dronningerne rent faktisk havde. De var nemlig ikke kun pænt vedhæng til kongen, men tog også beslutninger, der nogle gange fik blodige konsekvenser,” siger museumsdirektør Keld Møller Hansen.
‘Magtens dronninger’ sætter fokus på dronninger som Margrete 1., Bengerd, Dagmar, Margrete Sprænghest og Sofia af Minsk, der alle havde deres gang på borgen i Vordingborg. Til udstillingen har Jim Lyngvild foruden de genskabte smykker skabt en række iscenesatte portrætter af dronningerne, der manifesterer deres vigtige rolle på borgen og deres stærke indflydelse på magten. Inspirationen vil være hentet fra museets arkæologiske og historiske viden, Saxos beskrivelser, andre krøniker samt motiver og afbildninger fra middelalderen.