Kunstvandringer på Orenæs med koncert i landskabsmaleren Hans Friis hus

Orenæs Saloner arrangerer i samarbejde med Fuglsang Kunstmuseum tre ”motivvandringer” med efterfølgende koncert i stuerne, hvor landskabsmaleren Hans Friis tilbragte de sidste 15 år af sit liv indtil sin død i 1892.

Fuglsang åbner i oktober udstillingen UDENDØRS med en samling af Hans Friis værker, hvoraf en lang række er skabt på motiver fra netop Orenæs, hvor han i 1877 byggede huset Skovly på Orenæs Gods. Siden 2013 har huset været beboet af Birgitte Getting, der her åbnede Orenæs Saloner med koncerter, kunstudstillinger, foredrag, sangaftner mm.; og nu har man altså igen lejlighed til at komme indenfor i huset i skoven ved vandet, hvor der spilles tidstypisk musik af Friis’ svoger, komponisten Waage Matthison-Hansen og fortælles om Friis og hans samtid. Waage Mathisson-Hansen var i en årrække organist i Klosterkirken i Nykøbing og musiklærer på Katedralskolen.

De korte koncerter indledes med en kunstvandring på Orenæs, hvor Friis’ inspirationskilder og motiver opsøges i et landskab, der ikke væsentligt har forandret sig siden slutningen af 1800-tallet. Vandringerne tager omkring halvanden time og er på ca. 4 kilometer, hvor de fleste kan være med. Der forudsættes solidt vandtæt fodtøj, god mobilitet og overtøj passende til vejret.

Efter vandringerne sluttes af i Orenæs Saloner, hvor der bydes på musik af Waage Matthison-Hansen, der var bror til Friis’ hustru, ligesom der fortælles om maleren og hans samtid. Ved de tre arrangementer er der forskellige optrædende og musik og koncerterne varer ca. en time.

Den 2. oktober lægges ud med musikere fra Storstrøms Kammerensemble, der spiller Matthison-Hansens Klavertrio nr. 2 og Fantasistykker for cello og klaver og Fuglsangs kurator og postdoc Susanne Bangert fortæller.

Den 9. oktober spiller pianist Julie Andkjær Olsen klavermusik af Waage Matthison-Hansen, bl. a. ”Gjennem Skoven” og ”Lyriske Stemninger”, mens den tyske tryllekunstner Michael Horn fortæller om Friis og sin store samling af Friis-værker, hvoraf en række kan ses på Fuglsangs udstilling. Der bliver oversat undervejs.

Den 15. oktober medvirker historiker, sanger og studievært på DRP2 Rie Koch, som fortæller og synger tidstypiske sange af Waage Matthison-Hansen akkompagneret af pianist Julie Andkjær Olsen.

Der er begrænset deltagerantal til alle tre arrangementer, som er støttet af Nordea-fonden

Orenæs Saloner

2., 9. og 15. oktober kl. 14.00 – 16.30

Orenæs Skovvej 12, Orehoved

4840 Nørre Alslev.

Billetter à 160/80 på www.orenaessaloner.dk

Del:
Facebooktwitterlinkedinmail

Relaterede artikler

Stort boligbyggeri bringer nyt liv til Sydhavnen i Vordingborg

Stort boligbyggeri bringer nyt liv til Sydhavnen i Vordingborg

Mere end 130 moderne boliger er på vej til havnefronten i Vordingborg. Det oplyser Kiss Development i en pressemeddelelse. Her bliver plads til alle generationer, inklusive 60 ældre på kommunens første privatdrevne friplejehjem. De mange boliger vil for alvor etablere...

Skæbnens Labyrint i Nordfalsters Koncertshus 5. november

Skæbnens Labyrint i Nordfalsters Koncertshus 5. november

Kulturstedet i Nørre Alslev Langgade byder på improviseret musikdramatisk forestilling. De medvirkende er pianist Lars Fjeldmose, skuespiller og sanger Pernille Sørensen og skuespiller og instruktør Christian Damsgaard. Sidstnævnte er initiativtager til, at der igen...

Bliv tilmeldt Sydmedier.dk’s
gratis nyhedsbrev