Hvordan var det nu lige det var med det flag? Det kan du høre nærmere om, når Danmarks Borgcenter i samarbejde med Teatret Aspendos stiller skarpt på myten om Dannebrog i det hylemorsomme og faktisk korrekte teaterstykke “Da Dannebrog Dalede”.
Måske har du hørt om myten om Dannebrogs fald. Måske har du bare undret dig over, hvorfor det danske flag ser ud, som det gør. Eller måske du bare elsker en rigtig god historie. Uanset hvad er der i hvert rig mulighed for at blive klogere på myten om Dannebrog, når Danmarks Borgcenter i anledning af Valdemars Dag 15. juni inviterer til teaterforestillingen “Da Dannebrog Dalede” på museets smukke ruinterræn for foden af Gåsetårnet.
Teaterstykket er unikt udviklet til Danmarks Borgcenter i samarbejde med det lokale børne- og ungdomsteater, Teatret Aspendos, og fortolker og formidler myten om Dannebrog på en moderne og vedkommende måde, der drager perspektiver til nutiden og samtidig holder et skarpt øje for de historiske fakta, som museet til daglig bygger deres virke på.
“Det har været vigtigt for os at udvikle et teaterstykke, der ikke bare er ren underholdning, men tager sit afsæt i historiske kilder og fakta, så vi rent faktisk kan bruge historien som en aktiv medspiller til god underholdning”, fortæller Event Manager på Danmarks Borgcenter, Kristoffer Rosner.
Teaterstykket bygger helt grundlæggende på fortællingen og myten om Dannebrogs fald tilbage i 1219, hvor dette eftersigende faldt fra himlen midt på slagmarken i Lyndanise i det nuværende Tallinn, Estland, og hjalp den daværende konge af Danmark og Vordingborg, Valdemar Sejr, til at vinde slaget over esterne og tage derfra som sejrsherre.
“Myten om Dannebrog er en hjørnesten i fortællingen om det Danmark, vi kender i dag. Og så har den jo en helt særlig tilknytning til Vordingborg, da det jo eftersigende var her, at flaget blev taget tilbage til af den daværende konge Valdemar Sejr. At det netop er denne historie vi nu tager op og genspiller på ny synes derfor helt oplagt”, fortæller Event Manager, Kristoffer Rosner.
Da Dannebrog Dalede
Selve stykket spiller 16.30 – 17.30 i dagene 14.-16. juni – altså før, under og efter Valdemars Dag den 15. juni, og er en humoristisk enmandsforestilling om den danske roligan, Harald, der elsker at gå til fodboldlandskamp, men som nogle gange undrer sig over de ting, der bliver råbt på lægterne – til trods for at han selv råber med.
For selvom han undres, nyder han fællesskabet. Han svinger med stolthed sit dannebrog, når de danske helte løber på banen og han synger højlydt med på nationalsangen. Og sådan har det været siden Harald var dreng. For i Haralds familie har man altid dyrket de danske helte.
Til forestillingen fortæller Harald om sin fjerne forfader Erik, som ligesom ham selv også har set sine danske helte helt tæt på tilbage i det herrens år 1219. Dengang var Erik en ung mand med et brændende ønske om at komme på korstog med landets stærkeste riddere – noget der ellers var helt umuligt i middelalderens Danmark, hvis man som Erik kom fra fattige kår.
Stik imod alle odds lykkes det alligevel Erik at tilkæmpe sig en plads som væbner for en af kongens mest betroede og erfarne riddere, og komme med den daværende Kong Valdemar på korstog til Estland.
Harald har hørt historien gennem hele sit liv, men alligevel undrer han sig over mange ting i fortællingen. For hvorfor kan man finde på at gå i krig for at få nogle til at skifte tro, når man i virkeligheden kan tro lige, hvad man vil? For man må da tro lige, hvad man vil – må man ikke? Men bliver man mere dansk, hvis man tror på Gud? Og hvorfor er der flere religioner, hvis der kun er én Gud?
… Og kan det virkelig passe at flaget faldt ned fra himlen? Og var det overhovedet en dansk hær, der kæmpede i Estland, når den var fyldt med både tyskere, nordmænd og svenskere? Og hvad ville der ske, hvis man gjorde det samme med fodboldlandsholdet?
… Og hvorfor er Kong Valdemar og hans riddere gået over i historien som helte, når Erik oplevede dem som fordrukne mænd, der blev overlistet og kun vandt, fordi de fik hjælp udefra? Og er der nogle sandheder, som blev glemt dengang i middelalderen?
‘Da Dannebrog Dalede’ er en historisk forestilling om Dannebrog, der sætter spørgsmålstegn til, hvad der virkelig skete dengang. Det er et stykke, der holder sig tro til historiske fakta og oprindelige sagn, men også et stykke der stiller spørgsmålstegn ved hvad der er virkeligt og hvad der er opdigtet.
Og netop hvad der virkelig skete er ifølge Kristoffer Rosner en væsentlig pointe i hele forestillingen:
“Man skal altid holde sig kildekritisk og stille spørgsmålstegn til historien – det har vi lært gennem hele vores skoletid, og det er en af de vigtigste grundpiller i vores forståelse af historien. For stiller man ikke spørgsmålstegn ved historien, udvikler den sig ikke. Og tør man ikke afprøve historien på nye måder – som eksempelvis gennem en teaterforestilling – størkner den i stedet for at komme ud og leve på ny – og den vej igennem skabe glæde og interesse om vores fælles kulturarv”.
Praktisk info
Adresse: Danmarks Borgcenter, Slotsruinen 1, 4760 Vordingborg
Spillested: Saras Have (til højre for Gåsetårnet ved ankomst fra Slotstorvet)
Dato og tid: 14., 15. & 16. juni 2021 – alle dage 16.30 – 17.30 (ankom senest 16.15)
Alm. billetpris: 75 kr.
Museumsforeningen Sydsjælland & Møn: 65 kr.
Årskort billetpris: 65 kr.
Teaterstykket spilles udendørs under en åben baldakin / telt uden sider. Pladser er opstillede bænke / stole, og fordeles efter først-til-mølle-princippet. Nogle pladser vil være udenfor baldakinen. I tilfælde af dårligt vejr rykkes forestillingen indenfor på Danmarks Borgcenters udstillingstrappe.