Skilsmisser eller samlivsbrud rammer hvert år mange familier over hele landet. Ca. 32% af alle børn i Vordingborg Kommune oplever, at deres mor og far går fra hinanden inden de er fyldt 18 år. Og det kan være svært at håndtere for nogle børn.
Derfor har Vordingborg Kommune nu lavet et nyt tilbud, hvor børn i 4.- 6. klasse kan mødes og tale om deres oplevelser med andre børn, der lever i skilsmissefamilier. Tilbuddet skal helt overordnet hjælpe til øget trivsel hos børnene. Blandt andet gennem at få sat ord på tanker og følelser og få nye strategier til at håndtere livet som skilsmissebarn.
Børn lærer af og inspirerer hinanden
Skilsmissegrupperne varetages af medarbejdere på folkeskolerne og af Sundhedsplejen, som er særligt uddannede børnegruppeledere hos Center for Familieudvikling. Trivselscoach Nelle Just Mikkelsen og sundhedsplejerske Astrid Salling Egelund på Kulsbjerg Skole oplever, at der er opbakning til tilbuddet blandt forældrene, og at de første børn har været spændte på at komme i gang med gruppeforløbet. Og hensigten er da også, børnene skal få flere ting ud af børnegruppeforløbene:
“Vi ved erfaringsmæssigt fra tidligere tilbud, at børnene er glade for at gå i grupperne. Målet er, at børnene får en stærk følelse af, at det er helt i orden at være skilsmissebarn. Men også, at de ikke oplever at sidde alene med de følelser, de har i forbindelse med en skilsmisse.
Samtidig kan børn lære meget af hinanden. De nye børnegrupper giver både børnene et godt og trygt sted både at dele tanker og oplevelser med hinanden, men også et sted at lære af hinandens måder at tackle følelser og situationer på.”
Formand for Børne- og Familieudvalget, Else-Marie Langballe Sørensen, er på vegne af udvalget også glad for, at Vordingborg Kommune nu kan tilbyde børn støtte i forbindelse med skilsmisse:
“Det kan have en stor betydning for nogle børns trivsel, at vi som kommune kan understøtte barnet i forbindelse med skilsmisse. Uanset om skilsmissen er fredelig og uden store konflikter, er en skilsmisse en stor omvæltning i et barns liv. Derfor har vi afsat ressourcer til tilbuddet i de kommende tre år og håber, at mange børn vil takke ja og få glæde af det nye tilbud”, slutter udvalgsformanden.
Til en start etableres skilsmissegrupperne på folkeskolerne, men Vordingborg Kommune arbejder på også at tilbyde børnegrupper til fri- og privatskoleelever fra 2025, så tilbuddet på sigt kan komme ud til alle børn i Vordingborg Kommune.
Der kan læses mere om tilbuddet på Vordingborg Kommunes hjemmeside: https://vordingborg.dk/borger/boern-og-familie/hjaelp-til-boern-unge-og-familier/skilsmissegrupper
FAKTA
Skilsmissegruppen på Kulsbjerg Skole havde første mødegang torsdag d. 26. september.
Udover Kulsbjerg Skole etableres der skilsmissegrupper på Møn Skole, Gåsetårnskolen, Svend Gønge Skole og Præstø Skole.
Kommunalbestyrelsen har afsat midler til skilsmissegrupper fra 2024-2027.
Der er plads til otte børn i hver gruppe, hvor man mødes én gang om ugen i 7- 8 uger.