Med opfindelsen af stigbøjlen kunne man i gamle dage vinde krige – i vore dage en plads på arbejdsmarkedet. Til påske løftes sløret for de fire opfindelser, der har formået at flytte magtbalancen i krige.
Rethink War hedder den kommende udstilling på Danmarks Borgcenter. En af opfindelserne er stigbøjlen. Den lille, praktiske anordning til foden gav rytteren en bedre balance og gjorde det praktisk muligt at holde et svær eller en lance i hånden og samtidig forblive på hesteryggen. På den måde kunne stigbøjlen vende krigslykken i gamle dage. I dag kan historien om stigbøjlen betyde, at to studerende, galopperer ind på arbejdsmarkedet i god balance og med kompetencer til at skaffe sig et godt job.
Danmarks Borgcenter tager ikke kun ansvar for at fortælle historier fra fortiden, museet tager også ansvar for fremtiden. I øjeblikket er Allan Morten Andersen og Henrik Østergaard, begge studerende på Erhvervsakademi Sjælland (EASJ), i praktik i den grafiske afdeling på Karolinegangen 6 i Vordingborg. Her udvikles og produceres plakater, annoncer og skilte, men også 3D tegninger og augmented reality, muligheden for at gå rundt på borgterrænet og se virtuelle bygninger fra en svunden tid. De to studerende har haft mulighed for at følge tilblivelsen af den kommende udstilling og lære færdigheder, der kan gøre en forskel på arbejdsmarkedet.
Vordingborg i 1300 tallet genskabt
Allan Morten Andersen har udviklet augmented reality i sin praktik. Han har gået mange skridt på borgterrænet og siddet mange timer ved en PC.
”Jeg har tegnet Vor Frue Kirke, borgterrænet og hele Vordingborg, som byen så ud i 1300 tallet”, fortæller Allan Morten Andersen. Han har lært om augmented reality og virtual reality på sin uddannelse som multimediedesigner. Erfaringerne fra Danmarks Borgcenter er guld værd.
”Jeg har fået kompetencer i opsætning af augmented reality indenfor grafik og kodning, samt erfaringer med test og eksekvering”, forklarer Allan Morten Andersen.
Henrik Østergaard har arbejdet med grafisk design og blandt andet lavet opsætningen af teksten til den montre, hvor stigbøjlen skal udstilles. Han synes, det er lidt sjovt at tænke på, at stigbøjlen i gamle dage kunne vinde krige, og i dag måske kan være med til, at han finder et job.
”Som multimediedesigner, at være en del af et museum, der opbygger en udstilling, har været meget været inspirerende. Jeg har set, hvordan der er blevet arbejdet med udstillingen fra start, og hvordan det har udviklet sig undervejs. Hele den her grafiske proces, og overvejelserne om, hvordan man præsenterer tingene bedst muligt” fortæller Henrik Østergaard.
Allan Morten Andersen og Henrik Østergaard er blevet gode til at samarbejde med andre fagligheder på museet; historikere, arkæologer, arkitekter og manuskriptforfattere. De har blandt andet lært noget om historisk rekonstruktion sammen med fagfolkene, og hvordan det er at drive et museum som en forretning.
Afdelingsleder for Danmarks Borgcenter, Thomas Tram Pedersen, er en travl mand. DR er på besøg for at høre om stigbøjlen og de andre opfindelser i Rethink War udstillingen. Han er glad for de to studerende, der er gode til at arbejde selvstændigt udfra de ideer, de drøfter i fællesskab.
”Det går strålende. De er et par gode og flittige herrer”, mener Thomas Tram Pedersen. Forhåbentlig vinder de flittige herrer respekt for deres nye kompetencer, når de skal ud og erobre arbejdsmarkedet om nogle måneder. Ligesom Kong Valdemar satte foden i stigbøjlen og red ud for at vende krigslykken.
Mød de studerende i denne video:
Fakta:
Udstillingen Rethink War åbner søndag d. 25. marts og står året ud.
Foruden stigbøjlen kan man møde:
– Kanonen
– Atombomben
– Computeren
som har været banebrydende opfindelser, der har været med til at forme vores verden.