Der er store miljøgevinster at hente, og der kan være rigtig mange penge at spare for både virksomheder, borgere og kommune, efter at Vordingborg Kommunes Afdeling for Land og Miljø har oprettet en såkaldt jorddelingsportal.
På jorddelingsportalen kan virksomheder og borgere, som har jord i overskud, eller som mangler jord få kontakt med hinanden. Derved kan jord, der er i overskud ét sted gøre gavn et andet sted.
På den måde spares mange unødigt kørte kilometre på vejene og deraf også CO2 udledning,
ligesom der spares på råstofferne. Tilmed er jorddelingsportalen teknisk smart, idet man på et kort kan se, hvor og hvem der har jord tilovers, og hvor og hvem der skal bruge jord. Man kan også se, hvilken slags jord det er.
Blandt de virksomheder i Vordingborg Kommune, som glæder sig over initiativet er Rune Schlag fra MOE, som er en af Danmarks største rådgivende ingeniørvirksomheder.
”Jeg synes det er en rigtig god ide med en jorddelingsportal og vi vil benytte den rigtig meget i forbindelse med jordflytninger,” siger Rune Schlag.
”Jeg er sikker på, at der rundt om i kommunen foregår mange projekter der medfører over- eller underskud af jord i byggeprocessen. Disse projekter kan nu med en jorddelingsportal blive mere synlige for alle, således at jordflytninger kan blive mere praktiske og transportafstande kan minimeres til gavn for både økonomien i byggeriet og for miljøet. Der har virkelig manglet et sted, hvor entreprenører og rådgivere har kunnet mødes, og få kendskab til mulighederne for at bruge især overskudsjord, og jeg ser frem til at bruge portalen” siger han.
Som forholdene er i Vordingborg Kommune i dag, er der ingen modtageanlæg til bortskaffelse af jord. Overskudsjord fra bygge- og anlægsarbejder i kommunen køres derfor ofte mange kilometer ud af kommunen til eksempelvis Køge. Fra Vordingborg Forsynings kloakeringsprojekt i Mern, blev der eksempelvis kørt mere end 16.000 tons overskudsjord ud af kommunen. ”Det betød mere end 550 transporter, som udledte næsten 50 tons CO2 og kostede 3,7 millioner kroner” siger miljøbiolog i Vordingborg Kommune Jeanet Severin. Hvis bare noget af den jord, kunne have gjort gavn i Vordingborg Kommune i stedet for, kunne der have været sparet mange penge og undgået en del udledning af C02.
”Så der er ingen tvivl om, at jorddeling er en både miljømæssig og økonomisk fordel for alle, og vi håber at mange vil benytte sig af muligheden, som jo både er for erhverv og for private” siger Land og Miljøchef i Vordingborg Kommune Rolf Hoelgaard.
Rolf Hoelgaard er vidende om, at Danmarks Miljøportal er undervejs med en landsdækkende mulighed, ”Men vi ved ikke hvordan den kommer til at fungere, hvor overskuelig den bliver, eller om den bliver permanent. Samtidig tror vi også, at en lokal jorddelingsportal, hvor måske de omkringliggende kommuner også vil deltage, kan være en rigtig god måde, at få skubbet tanken om jorddeling i gang på” siger han.
Jorddelingsportalen findes på jorddeling.vordingborg.dk
Kilde: Vordingborg Kommune