Hvert år laves en opgørelse over Vordingborg Kommunes CO2-udledning, som virksomhed betragtet. Det vil sige, at det er en opgørelse for udledningen fra den daglige drift af kommunen, fra gadelamper til opvarmning af bygninger og udledningen fra kommunens køretøjer. I februar blev tallene for 2023 lagt frem for Klima- og Teknikudvalget.
Kommunens mål er en reduktion på 2% årligt. Fra 2022 til 2023 er der opnået en reduktion på hele 11%.
”Jeg er meget glad for resultatet”, siger formand for Klima- og Teknikudvalget, Anders J. Andersen. ”Det viser jo, at de initiativer, vi har sat i gang, har en væsentlig effekt. Og det viser også, hvordan tingene spiller sammen. For eksempel, at når vi udbygger med sol- og vindenergi i kommunen og samtidig flytter vores bygningers varmeforsyning over på el, så får vi fuld udnyttelse af den mere CO2-venlige og bæredygtige omstilling, vi har i gang”.
Fra 2022 til 2023 har der særligt været god fremdrift på følgende områder
På gadebelysningen er der sket en reduktion på hele 34% i forhold til 2022, hvor lamper løbende udskiftes til mere energivenlige armaturer og LED-pærer.
Også naturgasforbruget har fået en god tand nedad, hvor naturgasanlæg aktivt er udskiftet til varmepumper i de kommunale bygninger. Overgangen fra naturgas til el til opvarmningen har givet en reduktion på 28% fra 2022 til 2023. Den fremadrettede indsats er fortsat at få udfaset olie og naturgas til opvarmning. Olie og naturgas udgør i 2023 cirka en femtedel af kommunens samlede CO2-udledning fra egen virksomhed. Så det betyder noget, hver gang et ældre udtjent fyr kan fjernes.
Elbiler
Udskiftning af de kommunale køretøjer til elbiler er også en løbende proces, hvor der skiftes til el, hvor muligt, når gamle leasingaftaler udløber eller køretøjer af anden grund skal udskiftes.
En del af reduktionen fra 2022 til 2023 kommer også af, at der nu kan anvendes en kommunespecifik udledningsfaktor for el. Før var den baseret på nationale data, hvor andelen af sol og vind er mindre end den andel vi har i Vordingborg Kommune. Udledningen fra solceller og vindmøller tæller nemlig mere positivt end traditionelt produceret el. Så nu kan effekten af udbygningen af lokal vedvarende energi også ses på CO2-bundlinjen i kommunens regnskab.
Kommunens CO2-udledning som virksomhed udgør 0,75% af den samlede CO2-udledning for hele Vordingborg Kommune som geografisk område, hvilket vil sige med alle boliger, virksomheder, transport og energiforbrug der er i hele kommunen.