Der skal opsættes flere havvindmøller på Kriegers Flak de kommende år. Det ligger fast efter, at regeringen og de øvrige partier i energiforligskredsen har indgået en aftale om danmarkshistoriens største udbygning af havvind.
Der skal opstilles minimum 1 GW mere havvind ved Kriegers Flak over de kommende år. Det svarer til det årlige elforbrug for en million husstande og er et af resultaterne af regeringens aftale med partierne SF, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet om danmarkshistoriens største udbud af havvind.
Aftalen som skal realiseres inden udgangen af 2030 skal i alt give 9 GW havvind. Det kan potentielt blive til 14 GW eller mere, hvis havvindsopstillerne udnytter den frihed, der indgår i aftalen, til at opføre mest muligt kapacitet på arealerne. Det gælder for havvindsopstillerne på Nordsøen I, Kriegers Flak II og Kattegat II, som med aftalen får mulighed for en såkaldt ”fri overplanting” hvilket med andre ord betyder frihed til at opstille mere havvind, end der er politisk aftalt. Ambitionen bag aftalen er, at parkerne kan bidrage med store mængder grøn energi til Danmark og Europa og til PtX-produkter såsom grøn brint.
I Vordingborg Kommune får aftalen og især det kommende udbud af Kriegers Flak II en meget positiv modtagelse af borgmester Mikael Smed: ”Vi har gennem flere år peget på Kriegers Flak, som et af de oplagte områder for en udbygning af dansk havvind. Vi har allerede investeret rigtig mange penge i at udvikle vores havn i Klintholm på Møn til at blive en moderne servicehavn for Vattenfall og EnBW’s havvindmølleparker i Østersøen. Vi står klar til at tage godt imod flere nye havvindmølleoperatører, men det kræver store investeringer at udvide havnefaciliteterne. Jeg vil derfor gerne sende en klar opfordring til regeringen om, at nogle de penge som staten vil tjene på det statslige medejerskab på 20 procent anvendes til at udvikle den lokale infrastruktur på de havne, som skal servicere havvindmølleparkerne. Servicehavnene er en vigtig forudsætning for driften og vedligeholdelsen af havvindmølleparkerne” siger Mikael Smed. Han sender samtidig en opfordring afsted til staten om også at kigge nærmere på Danmarks havneinfrastruktur. ”Det kunne være relevant, at staten også går aktivt ind i arbejdet med at udpege fremtidens interesseområder på havneområdet. I Østdanmark kunne det fx være med fokus på Køge, Vordingborg, Klintholm, Rødby (Fehmern) og Kalundborg, så vi undgår for mange spredte tabte investeringer rundt om i landets øvrige kommuner”.
Fakta:
De 9 GW placeres således:
• Minimum 3 GW ved Energiø Bornholm
• Minimum 3 GW i Nordsøen I
• Minimum 1 GW ved Kattegat II
• Minimum 1 GW ved Kriegers Flak II
• 0,8-1,2 GW ved Hesselø.
Kilde: Vordingborg Kommune