Iværksætteri var temaet, da Vordingborg Erhverv, Rotary og ZBC afholdt deres store netværksmøde, hvor selvstændige og iværksættere fra hele Vordingborg Kommune deltog for at få råd fra erfarne erhvervsfolk.
Onsdag den 6. november 2019 blev arrangementet afholdt på ZBC’s faciliteter for andet år i træk. Eftermiddagen var præget af den velkendte iværksætterånd, da mentorer og iværksættere satte sig til bords og delte deres ideer og fremtidsdrømme.
Mødets formål er at give iværksættere i Vordingborg Kommune mulighed for at møde 60 af de mest anerkendte erhvervsfolk, der med individuel råd og sparring kan hjælpe med at udvikle deres virksomhed. Hele 27 ambitiøse iværksættere tog chancen og fik spritnye ideer og overvejelser til at nå deres mål.
Fra iværksætter til Michelin-stjerne
Grundlægger og direktør af Hotel Frederiksminde Silje Brenna var arrangementets oplægsholder og delte sin rejse som iværksætter. Hendes drøm om at starte et hotel opstod, da hun som 11-årig var opvasker på et hotel i Norge, hvor hun selv er opvokset. Og siden hun som 29-årig startede Hotel Frederiksminde, har hun kæmpet for at nå til den succes, hun har i dag. Men det har langt fra været nemt.
”Iværksætteri har været det værste og bedste i mit liv. Jeg har fejlet rigtig mange gange, og jeg har været meget tæt på at give op, men alle mine penge var bundet til mine investeringer, så jeg var nødt til at blive – og det er jeg glad for i dag,” fortæller Silje Brenna.
Første gang Silje Brenna så Hotel Frederiksminde, var det en ”spøgelsesbygning”, som hun kalder det. Men allerede dengang havde bygningen en vis charme, og siden har hun arbejdet på hotellet til det har fået den udstråling, som det har i dag. Men det vigtigste for hende var ikke hotellets udseende, men dets sjæl.
”Jeg satte mig for at skabe nogle værdier, som Hotel Frederiksminde altid skal leve efter. God og uhøjtidelig service fra smilende personale og selvfølgelig god mad er essensen. Det er vigtigt for mig, at personalet har det godt og at gæsterne får en god oplevelse.”
Hendes indlevende fortælling om den svære vej frem til succes appellerede til mange af de ambitiøse iværksættere, der har drømme om at opnå egen succes. Siljes erfaringer har gjort hende i stand til at se, hvad der har været det vigtigste på rejsen for hende.
”Det tog 5 år før Hotel Frederiksminde blev til en god forretning. I starten arbejdede jeg døgnet rundt i receptionen, og jeg har ofret meget for at være iværksætter. Men jeg har nogle klare erfaringer, som jeg gerne vil give videre: Find nogle værdier, I kan leve efter og hav passion for det, I laver. Kæmp for det og tro på jer selv, selvom ingen andre gør det. Og hvis du fejler, så skal du rejse dig op igen,” afslutter Silje Brenna.
En overvældende oplevelse
Selvom at man driver en veletableret forretning, som har oplevet stor vækst, så kan man godt få brug for rådgivning til at tage de næste skridt. Selvstændiges behov for viden og sparring kan nemlig udvikle sig samtidig med at deres forretning udvikler sig.
Daniel Vaque, partner af VML Entreprise, fortæller:
”Jeg må sige, at jeg er lidt overvældet, men på den gode måde. Jeg havde egentlig ingen forventninger inden jeg kom, men jeg har fået rigtig meget stof til eftertanke, og jeg har fået rådgivning på mange af de overvejelser, jeg har gjort mig i forhold til udvikling af VML Entreprise.”
Hans medpartner Daniel Manley fortsætter: ”Vi er gået fra et lille entreprenørfirma til nu at have 30 ansatte, så vi har især søgt rådgivning om ledelse og økonomi, og vi har fået rigtig mange gode input. Vi føler os nu klar og motiveret til at gå videre med vores næste projekter, så det har været et rigtig godt arrangement”.
Daniel Vaque, Daniel Manley og Kaspar Ludvigsen grundlagde VML Entreprise ApS i 2017, og det har taget fart lige siden. Firmaet arbejder i hele Danmark og Sverige, hvor de blandt andet laver vaskehaller og tankstationer. Lige nu kan du også se deres arbejde med at gøre grunden klar til, McDonald’s kan flytte ind i Business Park Vordingborg ved afkørsel 41 til foråret 2020.
Netværksmødet får også stor opbakning fra Vordingborg Kommune. Susan Thydal, formand for TUE-udvalget, var med hele aftenen og fortæller: ”Det er en fantastisk idé at samle erhvervsfolk fra veletablerede, gamle firmaer i forskellige brancher med iværksættere. Erhvervsfolk, som gerne vil bruge 2,5 timer af deres fritid til støtte og vejlede både helt nye og forholdsvist nystartede iværksættere – det vil jeg kalde engageret og gavmildt”.
Et match mellem iværksætter og mentor Netværksmødet blev skabt gennem et samarbejde mellem Vordingborg Erhverv, Rotary og ZBC, og det har krævet en del planlægning. Selvstændige og iværksættere kunne vælge mellem 17 kategorier, som de særligt ønskede at drøfte med erhvervsfolk, der har erfaring og viden inden for netop dét emne. Kategorierne var alt fra bogføring, nethandel og markedsføring til industriproduktion, IT og generationsskifte, og det gav de deltagende en særlig chance for at blive matchet med den rette mentor. Den opgave var Jens Beck fra Rotary Vordingborg også en del af.
”Det har været fantastisk godt. Vi har virkelig kunne mærke den aktive deltagelse blandt mentorer og iværksættere, som har haft en god snak gennem hele arrangementet. Der har simpelthen været en god dynamik gennem hele seancen. Jeg tror bestemt på, at der er kommet mange positive ting ud af netværksmødet, og at det kan danne grobund for mentorer og iværksætteres videre netværk”, fortæller Jens Beck.
Vordingborg Erhverv har også været en del af planlægningen, så iværksættere i Vordingborg Kommune fik muligheden for at deltage. Susanne Kruse Sørensen, direktør i Vordingborg Kommune, fortæller: ”Det er et arrangement, der rammer en af vores kerneopgaver – nemlig iværksætteri. Der har været en rigtig god arbejdsfordeling mellem Rotary, der varetog kontakten til erhvervsfolkene, og ZBC, der sørgede for lokaler og forplejning samt Vordingborg Erhverv, der havde ansvar for at tiltrække iværksættere.”
Det gode samarbejde mellem Vordingborg Erhverv, Rotary og ZBC dannede rammerne for, at mentorerne kunne rådgive iværksættere til at udvikle deres virksomhed, men som iværksætter står man meget på egen hånd.
”Det er helt tydeligt, at succes ikke kommer af sig selv. Som Silje fortalte, så skal man kæmpe for det, og i Vordingborg Erhverv siger vi selv, at også i ordbogen kommer arbejde før succes. Der er altid to sider af medaljen, men tror man på det og er vedholdende, lykkedes det,” fortæller Susanne Kruse Sørensen.